Mainos

Tekeekö lääkemyynti kyläkaupoista pitkäkyntisten unelmakohteita?

Jos Päivittäistavarakauppa ry:n suunnitelmat toteutuvat, kyläkaupasta voi ostaa tulevaisuudessa muun muassa alkoholia ja reseptilääkkeitä. Hankkeen epäilijät pelkäävät sitä, että syrjäiset lääke- ja viinavarastot houkuttelevat paitsi asiakkaita myös pitkäkyntisiä.

Päivittäistavarakauppa ry. suunnittelee kyläkaupoille nykyistä huomattavasti laajempaa yksityisten ja julkisten palvelujen pakettia. Kyläkauppa voisi välittää asiakkaille vastaisuudessa esimerkiksi kattavan valikoiman alkoholia ja reseptilääkkeitä. Jo nyt monessa kyläkaupassa on posti-, veikkaus- ja kahvilapalveluita.

Hanke on herättänyt heti tuoreeltaan paitsi innostusta myös pelkoja siitä, että kaupan mahdolliset lääke- ja viinavarannot houkuttelevat myös pitkäkyntisiä – ovathan syrjäiset kaupat helppoja ryöstökohteita. Lisäksi pienen kaupan henkilökunta voisi joutua vaaraan vorojen vuoksi.

Hankkeen projektipäällikkö, Päivittäistavarakauppa ry:n johtaja Ilkka Nieminen rauhoittelee ryöstöjen ja väkivallan pelkoa: kyläkaupan hyllyt eivät notku vastaisuudessakaan viinaa ja lääkkeitä.

– Lääkkeitä ja alkoholia voi tulevaisuudessakin vain tilata kyläkaupan kautta. Alkoholi toimitettaisiin kauppaan Alkon nykyisten toimintamallien tapaan. Samaten kauppaan toimitettaisiin vain apteekin verkkokaupasta tilattavat reseptilääkkeet.

Itsehoitolääkkeitä kyläkaupassa voisi olla Niemisen mukaan pieni valikoima.

– Kauppa voisi olla itsehoitolääkkeiden palvelupiste, jossa on saatavilla jonkinlainen perusvalikoima lääkkeitä. Ne eivät kuitenkaan houkuttele varkaita samalla tavalla kuin reseptilääkkeet.

Tulevaisuuden kyläkauppa toimittaa myös uutuusbestsellerin

Ilkka Nieminen ei ymmärrä sitä, miksi maalla asuvan pitäisi tyytyä huonompaan tuotevalikoimaan ja kaupan palveluihin kuin kaupunkilaisen.

– Kansalaisten tasa-arvoisen kohtelun kannalta esimerkiksi lääkkeiden saaminen on syrjäkylällä ihan yhtä tärkeää kuin kaupungissakin.

Nieminen visioi, että tulevaisuudessa voitaisiin saada kyläkauppojen kautta maalaisten ulottuville koko verkkokaupan tuotetarjonta. Niemisen mukaan myös kunnat voisivat hyödyntää kyläkauppaa julkisten palveluiden ulottamisessa syrjäseuduille.

– Asiakas voisi esimerkiksi tilata kirjastosta uusimman bestsellerin ja poimia sen mukaansa kauppareissulla sen sijaan, että lähtee kuntakeskukseen sitä hakemaan, Nieminen ideoi.

Tällä menolla kyläkaupat kuolevat

Suomessa on tällä hetkellä vajaat 400 kyläkauppaa. Määrä on vähentynyt vuosittain lähes 10 prosenttia.

– Jos tahti jatkuu samana, meillä ei ole 10–15 vuoden päästä kyläkauppoja ollenkaan. Toivomme, että kyläkaupan uudet jakelukanavat auttavat kyläkauppoja pysymään pystyssä ja pitämään maaseudun elinvoimaisena.

"Kyläkaupasta yksityisten ja julkisten palveluiden käyttöliittymä" -hankkeen pilottivaiheessa mukana on 12 kuntaa ja kyläkauppaa Hailuodosta Lieksaan. Ensi vuoden lopussa päättyvän hankkeen yhteistyökumppaneita ovat Alko, Yliopiston Apteekki, Matkahuolto ja Kuntaliitto.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.