Mainos

Alkoholi, lääkkeet ja rahapelit kyläkauppoihin?

Kyläkaupoille suunnitellaan nykyistä huomattavasti laajempaa yksityisten ja julkisten palvelujen pakettia. Tänään julkistetussa hankkeessa kyläkaupasta kaavaillaan palvelukeskusta, jolla pystyttäisiin jopa vaikuttamaan haja-asutusalueiden elinvoimaan ja tulevaisuuteen.

Monessa kyläkaupassa on jo posti-, veikkaus- ja kahvilapalveluita. Tuoreen hankkeen projektipäällikkö Ilkka Nieminen Päivittäistavarakauppa ry:stä haluaa ravistella kehitystä ennakkoluulottomasti liikkeelle. Niemiselle kehitys on tahdon asia.

– Pakettilogistiikan kehitys antaa mahdollisuuden kuljettaa tehokkaasti pieniäkin määriä erikoistuotteita myös haja-asutusalueille. Kyläkauppa voisi myös välittää asiakkaille esimerkiksi kattavan valikoiman alkoholijuomia, haastaa Nieminen.

Sähköinen resepti mahdollistaa lääkkeiden jakelun. Huveja ei unohdeta.

– Maaseudun tarpeet huomioidessaan kansalliset rahapeliyhtiöt voivat mahdollisesti tarjota nykyistä useammin kyläkaupassa sellaisia pelejä, joiden liikevaihtovaatimus kaupalle ei nouse ylivoimaisen korkeaksi, Nieminen ehdottaa.

Pilottivaiheessa mukana on 12 kuntaa ja kyläkauppaa Hailuodosta Lieksaan.

Vuoden 2014 lopussa päättyvän hankkeen takana on mm. Päivittäistavarakauppa ry. Yhteistyökumppaneina ovat esimerkiksi Alko ja Matkahuolto.

– Kyläkauppojen lukumäärä liki puolittui vuosikymmenessä. Vuonna 2002 Suomessa oli vähän yli 700 kyläkauppaa. Vuonna 2011 kyläkauppoja oli hengissä enää 385 kappaletta.

– Kyläkauppojen määrä laskee noin 30:llä vuosittain.

– Eniten kyläkauppoja on lukumääräisesti Varsinais-Suomessa, Lapissa ja Pohjanmaalla. Uudellamaallakin sinnittelee lähes 30 kauppiasta.

– Vähiten kyläkauppoja on Päijät-Hämeessä ja Kanta-Hämeessä sekä yllättävästi Keski-Pohjanmaalla, vaikka sen etelä- ja pohjoispuolella palveluita on tiheässä.

– Kyläkauppojen päivittäistavaramyynti oli vuonna 2011 vähän alle 180 miljoonaa euroa. Yhtä kauppaa kohden keskimääräinen myynti oli alle puoli miljoonaa euroa.

– Alueellinen vaihtelu on suurta. Lapissa kauppaa kohti oli myyntiä keskimäärin 600000 euroa, Päijät-Hämeessä reilut 200000 euroa.

(MTV3–STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.