Teitkö sinäkin tämän "persoonallisuustestin" Facebookissa? Jo toinen yhtiö jäi kiinni käyttäjien tietojenkeruusta

2:23

Facebook on hyllyttänyt data-analytiikkayhtiö CubeYoun sen jälkeen, kun uutissivusto CNBC paljasti yhtiön käyttävän samoja datankeruutaktiikoita kuin kohun keskelle joutunut Cambridge Analytica.

CubeYou keräsi käyttäjien tietoja Facebookissa testien avulla. CNBC:n mukaan CubeYou ilmoitti, että tietoja käytettäisiin voittoa tavoittelemattomaan akateemiseen tutkimukseen, mutta jakoi tiedot todellisuudessa mainostajille.

CubeYoun testi oli kehitetty Cambridgen yliopiston kanssa. Samaa kehitystyötä oli myös Cambridge Analytican testi, jolla kerättiin jopa 87 miljoonan ihmisen tietojajoita käytettiin muun muassa presidentti Donald Trumpin vaalikampanjan hyväksi.

Henkilötiedot jopa 45 miljoonalta ihmiseltä

CNBC:n mukaan CubeYou keräsi Facebookista käyttäjien henkilötietoja, kuten nimen, puhelinnumeron, sähköpostiosoitteen ja IP-osoitteen, mutta myös työ- sekä parisuhdestatuksen, iän, sijainnin sekä koulutus- ja perhetiedot. Myös tykkäykset, jaot ja kommentit ovat yhtiön tiedossa.

CNBC:n mukaan CubeYoulla on tietoja vuodesta 2012 lähtien ja niitä päivitetään viikoittain.

CubeYou keräsi tietoja omilla testeillään sekä Facebookin testeillä. Tunnetuin esimerkki on "You are what you like"-testi, joka pyrki ennustamaan testin tekijän persoonallisuuden tämän Facebook-tykkäysten perusteella.

CNBC:n mukaan CubeYou on ilmoittanut aiemmin, että sillä on jopa 45 miljoonan ihmisen henkilötiedot hallussaan.

Facebook ryhtyi toimiin

CNBC:n mukaan CubeYou-löydös osoittaa, ettei Facebook-tietojen kerääminen testien avulla ole enää yksittäistapaus eikä Facebook sovellusten tietojenkeruuseen.

Facebook on CNBC:n paljastuksen jälkeen ilmoittanut sulkeneensa kaikki CubeYoun sovellukset alustalta toistaiseksi. Facebook vaatii CubeYouta tietoja datan käytöstä sekä selvittää Cambridgen yliopiston osuutta testien kehittämiseen.

CubeYoun toimitusjohtaja Federico Treu kommentoi CNBC:lle, että yhtiö oli mukana sovelluksen ja sivuston kehittämisessä, mutta ei ole työskennellyt Cambridgen yliopiston kanssa enää vuoden 2015 jälkeen eikä CubeYou ole saanut testin tekijöiden tietoja sen jälkeen.

Treun mukaan yhtiö ei ole myöskään salannut kyselyiden keräämän datan käyttötarkoituksia. Vaikka asiasta ei ilmoitettu Facebookissa, se ilmoitettiin esimerkiksi You are what you like -testin nettisivuilla.

Lue täältä ohjeet, miten voit estää kolmansien osapuolien pääsyn tietoihisi sekä mitkä muut Facebookin kevätsiivouksen askeleet kannattaa tehdä tietojen suojelemiseksi.

Lähteet: CNBCEngadget, Tivi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja