Lähes 20 000 suomalaisen tiedot saattavat olla Cambridge Analyticalla – pian saat tietää, vuotivatko sinun tietosi

2:23

Facebook lähettää viestin kaikille käyttäjille, joiden tietojen arvellaan päätyneen konsulttiyhtiö Cambridge Analytican haltuun. Viestejä aletaan lähettää tänään maanantaista alkaen ja ne ilmestyvät käyttäjän uutisvirran alkuun.

Facebook on ilmoittanut, että jopa 87 miljoonan Facebook-käyttäjän tiedot ovat saattaneet päätyä luvatta konsulttiyhtiö Cambridge Analytican haltuun. Suurin osa näistä käyttäjistä on Yhdysvalloista, mutta Facebookin mukaan tietoja on voinut vuotaa myös 20 000 suomalaiselta, uutisoi Yle viime viikolla.

Kenen tiedot hämäräyhtiölle sitten ovat päätyneet? Facebook aikoo paljastaa sen käyttäjille, kertoo Daily Mail.

Facebook lähettää viestin

Tänään maanantaista alkaen kaikki Facebookin 2,2 miljardia käyttäjää saavat Facebookin uutisvirtaansa ilmoituksen otsikolla ”Protecting your information”, joka viittaa tietojen suojaamiseen. Otsikon alla on linkki, josta käyttäjät voivat tarkistaa, mitä sovelluksia he käyttävät ja mitä tietoja noiden sovellusten kanssa on jaettu.

Työkalulla voi myös estää halutessaan kolmansien osapuolien pääsyn omiin Facebookin henkilötietoihin.

Kaikki 87 miljoonaa käyttäjää, joiden tiedot on mahdollisesti jaettu Cambridge Analyticalle, saavat myös yksityiskohtaisemman viestin aiheesta maanantaista alkaen. Viestin voi nähdä uutisvirran alussa.

Tästä on kyse

Kohu Facebookin ja Cambridge Analytican ympärillä alkoi maaliskuussa, kun paljastui, että konsulttiyhtiö oli kerännyt Facebook-käyttäjien tietoja ja hyödyntänyt niitä vaikuttaakseen Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa. Aiemmin 50 miljoonan käyttäjän tietojen ajateltiin saattaneen päätyä yhtiölle, mutta viime viikolla Facebook ilmoitti tapauksen koskevan 87 miljoonaa käyttäjää.

Tutkija Aleksander Kogan kehitti vuonna 2014 sovelluksen nimeltä "This is Your Digital Life", jonka persoonallisuustestin avulla käyttäjien tietoja kerättiin. 270 000 ihmistä teki testin, mutta sovellus keräsi myös näiden ihmisten Facebook-kavereiden tiedot. Facebook huomasi asian vuonna 2015, mutta ei varoittanut käyttäjiään.

Lähteet: Daily MailYle

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja