Mainos

Teinit murtautuivat kymmeniin tietokoneisiin

Kaikki kolme haittaohjelmaverkon rakentamisesta ja käytöstä epäiltyä ovat alle 15-vuotiaita. Poliisi on tehnyt kotietsinnät kolmen epäillyn kotona Etelä-Suomen alueella.

Helsingin poliisi epäilee kolmea teiniä kymmenien suomalaisten tietokoneisiin murtautumisesta haittaohjelmien avulla.

Poliisin selvittämässä tietotekniikkarikoskokonaisuudessa 46 suomalaisen tietokoneille oli murtauduttu. Asianomistajat ovat maantieteellisesti ympäri Suomea ja heihin on oltu kirjeitse yhteydessä.

Murtautuminen tapahtui haittaohjelman avulla, jota oli jaettu suosituilla suomalaisilla keskustelupalstoilla keskustelun yhteyteen liitettyjen linkkien kautta. Linkin seuraaminen johti käyttäjän tietämättä palvelimelle, josta käyttäjän koneelle latautui haittaohjelma. Suurin osa markkinoilla olevista virustorjuntaohjelmistoista ei tunnistanut kyseistä haittaohjelmaa, eikä kukaan asianomistajista ei ollut havainnut haittaohjelmaa tietokoneillaan.

Haittaohjelma oli käytettävissä asianomistajien koneilla alkuvuodesta 2007 aina 18.6.2007 saakka, jolloin poliisi teki yhtäaikaisen kotietsinnän kolmen epäillyn kotona Etelä-Suomen alueella. Kaikista kolmesta kodista takavarikoitiin tietokoneita, ja tietokoneet ovat edelleen takavarikossa rikoksentekovälineinä.

Haittaohjelman avulla muodostettua ns. BOT-verkkoa käytettiin ainakin palvelunestohyökkäyksen tekemiseen. Kaikki kolme BOT-verkon rakentamisesta ja käytöstä epäiltyä ovat alle 15-vuotiaita.

Helsingin rikospoliisin tietotekniikkarikosyksikkö on aloittanut myös toisen BOT-verkkotapauksen esitutkinnan.

Teini teki tietomurtoja myös yritysten kotisivuille

Tutkinnan yhteydessä selvisi myös lukuisia tietomurtoja yritysten verkkosivuille. Yksi näihin tietomurtoihin epäillyistä on 16-vuotias. Asian esitutkinta on valmistunut ja pöytäkirjat ovat lähteneet syyttäjälle.

Tässä tapauksessa epäillyn luona on suoritettu kotietsintä ja tietokoneet on takavarikoitu. Asianomistajien tarkkaa lukumäärää tässä tapauksessa ei vielä ole selvitetty.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.