Taksikuskin käsittämätön kaahailu tallentui videolle – ajoi jopa 190 km/h perässään pahimmillaan 14 poliisiautoa

5:12
Katso videolta, miten järjettömästi autokuski pakeni häntä jahtaavia poliisipartioita.

Miehen järjetön kaahailu ympäri Helsinkiä ja Vantaata päättyi vasta poliisin piikkimattoon. Miehen perässä oli pahimmillaan kymmenen poliisiautoa Helsingin poliisista ja neljä Vantaalta.

Poikkeuksellisen teosta tekee se, että Toyota Aurista kuljettanut mies oli ammatiltaan taksikuski. Ajettu auto ei ollut hänen omaisuuttaan.

Kaikki alkoi marraskuussa 2018 Vantaalla Tuusulanväylällä, kun taksi kaahasi huomattavaa ylinopeutta poliisiauton ohitse. Piittaamaton käytös käynnisti takaa-ajon poliisin lähdettyä auton perään.

Melkein puolen tunnin pako jopa kolminkertaista ylinopeutta

Pimeässä sateisessa säässä tapahtunut takaa-ajo kesti yhteensä 28 minuuttia ja oli noin 30 kilometriä pitkä. Sen aikana hän oli muun muassa ajanut satasen alueella jopa 190 kilometriä tunnissa ja kolmenkympin alueella 95 kilometriä tunnissa. Vauhti on siis ollut jopa kolminkertainen sallittuun nähden.

Myöskään vaaratilanteilta ei vältytty, sillä mies oli ohittanut risteyksiä ylinopeudella ryhmittymättä, ajanut päin punaisia ja muutenkin ajanut vastoin liikennesääntöjä. Videolla näkyy muun muassa auton koukkaus kevyen liikenteen väylälle ja kulkeminen vastaantulevien kaistalla. Aamuyöllä ei toisaalta kuitenkaan ollut juuri muuta liikennettä, vaikka videollakin näkyy jonkin verran muita autoja, joita mies myös ohitteli.

Eteen heitetty piikkimatto pisti aisoihin

Videolla näkyy, miten miehen pako lopulta saatiin pysäytettyä. Poliisimies heittää auton eteen piikkimaton, joka puhkoi autosta kolme rengasta. Mies jatkoi vielä hetken aikaa matkaa, mutta poliisiauto sai tämän kiilattua pysähdyksiin.

Videon päätteeksi poliisit kantavat miehen maijaan pohtimaan tekemisiään.

Tapahtunut ei selvästi ollut miehelle tarpeeksi, sillä vain kaksi päivää myöhemmin mies kärähti ratista ilman ajo-oikeutta.

"Ajo oli välttämätöntä saada loppumaan"

Mies oli kiistänyt ajaneensa 190 kilometriä tunnissa, sillä auton valmistajan mukaan auton maksiminopeus oli 175 kilometriä tunnissa. Oikeus kuitenkin luotti poliisiauton mittalaitteisiin, jotka mittasivat auton perässä pysytelleen poliisiauton nopeutta.

Mies piti myös kiilausta tarpeettomana tekona renkaiden puhjettua. Oikeus oli tästäkin toista mieltä.

– [Mies] oli ajon aikana ollut täysin piittaamaton poliisien hänelle antamista pysäytyskäskyistä. Hänen ajonsa oli aiheuttanut useita vaaratilanteita. Ajo oli välttämätöntä saada loppumaan, tuomiossa todetaan.

Ehdollinen vankeusrangaistus

Vuonna 1967 syntynyt mies tuomittiin käräjäoikeudessa törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta 60 päivän ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Lisäksi hänelle määrättiin ajokieltoa. Lisäksi hänet määrättiin korvaamaan vakuutusyhtiölle poliisiauton rikkoutumisesta aiheutuneita kuluja runsaat 2000 euroa.

Asia eteni hovioikeuteen. Se katsoi tammikuisessa päätöksessään, ettei asiaa ollut tarpeen käsitellä hovioikeudessa. Käräjäoikeuden tuomio jäi pysyväksi.

Tuomiosta ei käy ilmi miehen motiivia mielettömälle käytökselle.

Tapauksesta uutisoi aiemmin Iltalehti.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja