Nuori keuli mopomiitissä ja kolaroi pahasti: Viikkojen sairaalareissu, sisäelimen poisto ja tuomio – "Muisti heränneensä sairaalassa"

12:41
Aiemmin Viiden jälkeen -ohjelma on nostanut esille, että alaikäisten osuus liikenneonnettomuuksista on hälyttävän suuri. Taustalla ovat alaikäisille annettavat poikkeusluvat.

Viritellyllä moottoripyörällä temppuilu johti vakaviin vammoihin, ja onnettomuus vei kaksi nuorta syytetyn penkille. Lopulta vain motoristinuorukainen sai rangaistuksen onnettomuudessa, jossa itse sai vakavat vammat.

Teot tapahtuivat vihtiläisessä niin sanotussa mopomiitissä huhtikuussa 2018. Moottoripyörää ilman ajo-oikeutta kuljettanut nuori mies oli osallistunut mopomiittiin ja keulinut ylinopeutta ajaessaan ajokaistansa vasemmassa reunassa.

Ilmeisesti pian keulan laskeutumisen jälkeen moottoripyöräilijä oli huomannut ajavansa päin traktorimönkijää ja ryhtynyt jarruttamaan – kuitenkin liian myöhään.

Lukuisat luut murtuivat ja sisäelin vaurioitui

Oikeus kuvaili onnettomuustilannetta hyvin nopeaksi, yllättäväksi ja järkyttäväksi.

Huomattavan voimakkaassa törmäyksessä mönkijä vaurioitui pahoin ja moottoripyörä vähemmän.

Todelliset seuraukset seurasivat kuitenkin viriteltyä pyörää kuljettaneelle nuorukaiselle: Hän mursi onnettomuudessa lukuisia luitaan ja hänen pernansa pirstoutui tavalla, joka vaati elimen poiston hätäleikkauksessa.

Keulimisen jälkeen seuraava muistikuva sairaalasta

Oikeudessa selvisi, että tilaisuudessa oli paljon yleisöä ja sen luonteeseen kuului erilainen temppuilu ja esiintyminen moottoriajoneuvoilla. Onnettomuus tapahtuikin niin sanotulla ”keulimiskaistalla”.

Oikeus epäili moottoripyörän kuljettajan säikähtäneen mönkijää ja aloittaneen hätäjarrutuksen. Todistajan mukaan moottoripyörä oli jarrutuksessa kääntynyt sivuluisuun törmäten mönkijän keulaan noin 45 asteen kulmassa. Yhteentörmäyksessä kuljettaja oli lentänyt päin mönkijän hyttiä.

Kolarista moottoripyörän kuljettaja itse ei muistanut mitään, ei edes mönkijän ulkonäköä.

– Seuraavaksi [hän] muisti heränneensä sairaalassa. Hän oli ollut sairaalassa ainakin kolme ja puoli viikkoa, tuomiossa kerrotaan.

Oikeus katsoi mönkijäkuskin syyttömäksi

Oikeutta käytiin siitä, onko mönkijä ajanut moottoripyörän tielle ja aiheuttanut niin kuljettajan vammat. Samalla kumpikin osapuoli vastasi muihinkin tapahtuma-aikaista liikennekäyttäytymistään koskeviin syytteisiin. Esimerkiksi traktorimönkijän kuljettajalla oli kulkuneuvossaan yksi matkustaja rekisteröityä matkustajamäärää enemmän.

Oikeus tuli asiassa siihen lopputulokseen, että kumpikin ajoneuvo oli ajanut tien keskilinjan tuntumassa muun muassa siksi, että tilaisuuteen osallistuneiden määrä esti ajamisen oikeassa laidassa.

Oikeuden mukaan jäi kuitenkin näyttämättä, että traktorimönkijän keula olisi mennyt vastaantulevien kaistalle.

Vuonna 2001 syntynyt, viritettyä kevytmoottoripyörää kuljettanut nuori mies tuomittiin nuorena henkilönä tehdyistä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta, ajoneuvorikkomuksesta sekä kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta 30 päiväsakon rangaistukseen.

Samanikäisen mönkijäkuskin syytteet nuorena henkilönä tehdyistä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja vammantuottamuksesta hylättiin ja hänet jätettiin tuomitsematta rangaistukseen liikennerikkomuksesta, jonka tämä teki kuljettamalla ylimääräistä matkustajaa.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja