Nainen ei ehtinyt tehdä mitään, kun mopopoika kaahasi auton kylkeen ja kuoli – oikeus vapautti syytteistä

Näin virittäminen vaikuttaa mopon jarrutusmatkaan 1:09
Videolla havainnollistetaan kuinka mopon virittäminen vaikuttaa jarrutusmatkaan. Video ei liity suoraan artikkelin oikeustapaukseen.

Nurmijärven Klaukkalassa tapahtui pääsiäisenä 2019 traaginen liikenneonnettomuus, joka vei mopoilijan hengen. Kuolemantuottamusta puitiin sekä käräjillä että hovioikeudessa.

Onnettomuus tapahtui huhtikuussa 2019 Klaukkalassa iltapäivän aikaan. Nelikymppinen nainen ajoi henkilöautollaan risteysalueelle ja oli kääntymässä tulosuunnastaan vasemmalle. Hän oli viemässä lastaan tanssitunnille. Risteys oli naiselle hyvin tuttu, sillä hän ajoi kyseisen paikan ohi päivittäin.

Samaan aikaan risteysalueelle ajoi vastakkaisesta suunnasta 17-vuotias poika mopollaan.

Mopoilija törmäsi kääntymässä olleen auton oikeaan kylkeen. Nuorukainen lensi törmäyksen voimasta ilmaan. Myöhemmin hän kuoli saamiinsa vammoihin.

Naiskuljettajaa syytettiin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja kuolemantuottamuksesta. Nainen kiisti syytteet, koska mopoilija oli hänen mukaansa ajanut huomattavaa ylinopeutta.

Kuski ei ollut varautunut siihen, että mopoilija lähestyisi risteystä niin kovalla vauhdilla kuin teki. Nainen ei sanojensa mukaan ollut ehtinyt havaita mopoa lainkaan.

Silminnäkijät: vauhtia jopa 80km/h

Paikalla ollut silminnäkijä kertoi kiinnittäneensä huomiota risteyksen yli tulevan mopon kovaan nopeuteen. Todistajan mukaan moposta oli lähtenyt korkea ääni, ja sen oli täytynyt olla viritetty.

Toisen silminnäkijänhavainon mukaan mopossa ei ollut valoja päällä, ja nuorukainen oli jarruttanut vasta aivan viime hetkellä ennen törmäystä.

Kummankin todistajan mukaan mopon vauhdin oli täytynyt olla noin 80 kilometriä tunnissa. Alueella oli viidenkympin rajoitus ja törmäyspaikka mäen päällä, josta tie lähtee uudelleen laskeutumaan alamäkeen.

Käräjäoikeus katsoi, ettei naiskuski ollut menetellyt tilanteessa tahallisesti tai huolimattomasti. Tuomiolauselman mukaan autoilijalla ei ollut mahdollisuutta varautua siihen, että joku lähestyisi risteystä peräti kahdeksaakymppiä.

Naisen ei katsottu aiheuttaneen nuorukaisen kuolemaa, joten Itä-Uudenmaan käräjäoikeus hylkäsi syytteen kuolemantuottamuksesta ja liikenneturvallisuuden vaarantamisesta.

Hiillostus jatkui hovissa

Syyttäjä valitti käräjäoikeuden ratkaisusta hovioikeuteen ja vaati naiselle ehdollista vankeusrangaistusta. Syyttäjän mukaan käräjäoikeus ei ollut arvioinut onnettomuudessa esitettyä näyttöä oikein.

Autoilijalla olisi hänen mukaansa ollut mahdollisuus havaita lähestyvä mopoilija, mahdollisesta ylinopeudesta huolimatta. Syyttäjän mielestä silminnäkijöiden yhdenmukaisiksi todetut havainnot onnettomuushetkeltä ja mopon silmämääräisestä ylinopeudesta eivät olleet luotettavia.

Syyttäjä vetosi myös siihen, että naiskuskilla oli ollut kiire viedä lastaan tanssitunnille ja sen vuoksi hänen huomiokykynsä ja havainnointinsa liikenteessä olisivat herpaantuneet.

Myös menehtyneen mopoilijan omaiset vaativat kuskille ehdollista vankeustuomiota ja oikeudenkäyntikulujen korvaamista. 

Helsingin hovioikeus ei maanantaina antamassaan ratkaisussa muuttanut käräjäoikeuden tuomiota: Nainen todettiin syyttömäksi nuorukaisen kuolemaan.

Lue myös:

    Uusimmat