Keuliva kevarikuski kuoli kolarissa mönkijän kanssa – 17-vuotias mönkijää ajanut säästyi rangaistukselta, vaikka ajoi liian lujaa

Traktoriksi rekisteröidyn mönkijän kuljettajaa ei tuomittu rangaistukseen tapauksessa, jossa hän ajoi liian lujaa ja kolaroi kohtalokkaasti kevytmoottoripyörän kanssa.

Onnettomuus sattui Kirkkonummella paikallisen S-marketin pihan tuntumassa viime tammikuussa, jossa traktoriksi rekisteröity mönkijä oli kääntymässä parkkipaikalle. Tässä tilanteessa hän törmäsi kevytmoottoripyörään.

Keuliminen johti kuolemaan

Oikeus katsoi, että vuonna 2003 syntynyt mönkijäkuski oli ajanut paikalle jossain määrin liiallista tilannenopeutta. Samalla se kuitenkin katsoi, että vastaan tullutta moottoripyörää oli varsin vaikeaa havaita.

Olennaisesti havaitsemista vaikutti se, että pyörä oli ajanut keulien eli etupyörä ilmassa. Tämä tarkoittaa, että pyörän ajovalo on osoittanut mahdollisesti jyrkästikin ylöspäin ja pyörä on kulkenut eteenpäin suurehkolla nopeudella.

– On todennäköistä, että moottoripyörän kulkeminen ajovalot osoittaen viistosti ylöspäin, on vastaan tulleelle ajoneuvolle merkinnyt asiallisesti ottaen samaa kuin että moottoripyörä olisi kulkenut ajovalot sammutettuina, tuomiossa kerrotaan.

Oikeus: Keulivaa pyörää vaikea nähdä

Vaikka traktorikuskin liiallisen nopeuden katsottiin olleen omiaan aiheuttamaan vaaraa toisten turvallisuudelle, ei käräjäoikeuden mukaan saatu selvitystä, että kuski olisi voinut huolellisellakaan menettelyllä estää yhteentörmäystä. Tämä johtui yksinkertaisesti siitä, että hiljempaakin kulkeneen kääntyvän ajoneuvon kuljettajalle olisi ollut hyvin vaikeaa huomata keuliva moottoripyörä.

Pojan syyksi katsottiin nuorena henkilönä tehty liikenneturvallisuuden vaarantaminen. Syyte kuolemantuottamuksesta nuorena henkilönä hylättiin.

Poika oli tekohetkellä 17-vuotias. Oikeus päätti jättää tämän rangaistukseen tuomitsematta, koska tapaus oli hänelle kaikkien muiden asiaan osallisten tapaan järkyttävä ja oli edellyttänyt hänet hakemaan terapiahoitoa.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja