Mainos

Tehyn työtaisteluun parikymmentä sairaalaa

Tehyn työtaistelu rajattaisiin MTV:n uutisten tietojen mukaan samaan tapaan kuin lääkärien lakko vuonna 2001. Mukana olisi parisenkymmentä sairaalaa, mukaanlukien yliopistolliset keskussairaalat.

Tehy julkistaa viikonlopun jälkeen tarkemmat työtaistelusuunnitelmansa. MTV:n uutisten eri lähteistä saamien tietojen mukaan taistelun piiriin tulevat yksiköt ovat kuitenkin jo selvillä.

Mallia otetaan lääkärilakosta vuodelta 2001. Kuusi vuotta sitten lakossa olivat yliopistolliset keskussairaalat, Helsingissä mukaan luettuna myös Jorvin ja Peijaksen sairaalat. Työtaistelun piiriin olisi tulossa myös kuusi maakunnallista keskussairaalaa sekä Turun kaupunginsairaala. Lisäksi työtaisteluun osallistuisi 11 terveyskeskusta ympäri maata.

Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola ei kuitenkaan vielä allekirjoita tietoja.

- Meidän hallitus pohtii vielä sitten asiaa, ennenkuin menemme sinne valtakunnansovittelijalle ja työnantajalle viemään ne rajaukset, sanoo Laitinen-Pesola.

Tehyn sisällä puhuttaa virassa toimivien ja työsopimuksella työskentelevien erilainen tilanne. Tehyn valtuustossa puhuttiin jo virkasuhteisten jättämisestä irtisanoutumisten ulkopuolelle, mutta Laitinen-Pesolan mukaan työtaisteluun lähtevät kaikki.

- Työsuhteisten osalta tämä on ihan selkeästi laillinen työtaistelutoimenpide, ja virkasuhteisten osalta sitä on kyseenalaistettu, mutta kun asia tehdään järjestön päätöksellä, niin mahdolliset sanktiot kohdistuvat järjestöön.

Puheenjohtaja siis vakuuttaa, että järjestö kantaa vastuun myös virkasuhteisten osalta. Työoikeuden professori Kari-Pekka Tiitinen sanoo, ettei asia ei ole aivan niin yksinkertainen.

- Virka ei valitettavasti tule takaisin kuin Manulle illallinen, vaikka niin sovittaisiinkin kunnallisen työmarkkinalaitoksen kanssa. Sitä vastoin työsuhteisten asema on parempi. Työehtosopimuslain mukaan voidaan sopia työsuhteiden palauttamisessa sillä tavalla, että työntekijät palaavat vanhoina työntekijöinä, mutta viranhaltijat ovat eri asemassa, sanoo Tiitinen.

Viranhaltijoiden työtaistelukeinot on rajoitettu lakkoon, työnsulkuun, hakukieltoon ja saartoon, työsuhteisilla ei rajoja ole. Virassa toimivilla on myös tietty suojelutyövelvoite, työsuhteisilla sitä ei ole lainkaan.

Tehyn 125 000 jäsenestä virkasuhteessa on joka viides. Järjestö kerää nimiä irtisanoutumissitoumuksiin parhaillaan.

(MTV3/Aaro Kajaste)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.