Tehy kanteli oikeusasiamiehelle valmiuslain väärinkäytöstä Turussa – työntekijät työnantajan armoilla

Superin ja Tehyn mukaan työnantajat käyttivät valmiuslakia väärin 2:17
Superin ja Tehyn mukaan työnantajat käyttivät valmiuslakia väärin.

Tehy haluaa, että eduskunnan oikeusasiamies selvittää, onko työnantaja käyttänyt väärin valmiuslain suomaa oikeutta määrätä työntekijöitä ylitöihin ilman heidän suostumustaan.

Turussa terveysasemien esimiehet määräsivät 29. toukokuuta keskitetyn ajanvarauksen työntekijät ylitöihin käsittelemään kaikki kasautuneet puhelut. Esimiehet vetosivat valmiuslakiin, vaikka puheluiden kasaantuminen ei johtunut koronaepidemiasta, vaan pitkään jatkuneesta resurssivajeesta.

Työntekijää ei normaaliaikana voi määrätä ylityöhön vastoin hänen suostumustaan.

Valmiuslaki ja valtioneuvoston asetus edellyttävät, että työaikaan puututaan vain silloin, kun se on välttämätöntä koronapandemian hillitsemiseksi.

Puuttuminen työaikoihin ei saa poikkeusoloissakaan vaarantaa työntekijöiden hyvinvointia. Turussa on jo aiemmin todettu keskustan terveysasemalla liiallinen psykososiaalinen kuormitus.

– Ajanvarauksessa ei ole toukokuun lopussa eikä sen jälkeenkään ollut koronaepidemiasta johtuvaa työvoimapulaa, sanoo lakimies Juho Kasanen Tehyn tiedotteessa. 

Tehyn neuvottelupäällikön Riikka Rapinojan mukaan työaikoja valvova aluehallintovirasto kieltäytyi ottamasta kantaa laittomaan ylityömääräykseen. Päätöstä AVI perusteli sillä, että se ei valvo poikkeuslainsäädäntöä.

Kantelussa Tehy toteaa, että työntekijältä puuttuvat oikeusturvakeinot, kun valmiuslaki on voimassa. Tilanne on työntekijöille kohtuuton.

– Työntekijän on myös poikkeusaikana voitava saattaa häntä koskeva määräys työaikalakia valvovan viranomaisen tarkasteltavaksi, jos on ilmeistä, että poikkeusasetuksen edellytykset eivät täyty.

Rapinojan mukaan tämä on syy, miksi lakiin tarvitaan pikaisesti muutoksia.

Lue myös:

    Uusimmat