Teemu Suninen tuhahtaa – Jyväskylä-voitto meni ja yöunet siirtyivät: "Kaikki varmaan ymmärtävät"

Teemu Sunisen unet siirtyivät eilen, kun hän sai yllättävän viestin ja menetti Suomen MM-rallin WRC2-luokan voiton. MTV Urheilun tavoittama Hyundain suomalaiskuljettaja pitää hylkäämistuomiotaan rankkana. 

Sunisen ajaman Hyundain Rally2-auton etupuskuri osoittautui sunnuntaina päättyneen kilpailun jälkeen reilut puoli kiloa alipainoiseksi. Etupuskuri painoi tarkastuksessa 3 931 grammaa, kun sallittu vähimmäispaino on 4 510 grammaa.

Suninen oli ajanut WRC2-luokan voittoon, mutta hänen suorituksensa hylättiin etupuskurin takia.

– Etupuskuri oli kopio, 600 grammaa liian kevyt, ja hylky siitä. Kaikki varmaan ymmärtävät, että ei se suorituskykyyn millään lailla vaikuta. Tietysti harmittaa, että tuommoinen kävi, mutta ei se minun mielestäni kilpailua millään lailla muuta, Suninen tuhahtaa.

Alkuperäinen puskuri oli korvattu Red Grey -tiimin asentamalla kopiolla testien aikana. Sunisen Hyundain auton kuntoon laittaneen Red Greyn keulakuvia ovat virolaiset Ott Tänak ja Markko Märtin

Etupuskurin alipainoisuudessa oli Hyundain mukaan kyse inhimillisestä virheestä, mutta tuomaristo huomautti, että on kilpailevan tahon vastuulla varmistaa, että kaikki osat ovat sääntöjen mukaisia. Suninen kokee hylkäämisen yhtä kaikki kovaksi ratkaisuksi.

– Oli se aika rankka tuomio. Se on henkilökohtainen, eikä niin sanotusti rangaista tiimiä, jonka vika se on enempi ollut, mutta säännöt ovat sääntöjä.

Edellisen kerran WRC2-luokkavoittoa viime syksynä juuri Jyväskylässä, tuolloin Volkswagenilla, juhlinut Suninen lisäsi, ettei kyse ole nyt kuitenkaan "niin suuresta menetyksestä". 

– Rally1 olisi voinut olla eri asia.

"Ihan suorilta ei menty nukkumaan"

Etupuskurin alipainoisuus herätti ihmetystä.

– En tiennyt yhtään asiasta. Vaikutti, että suurelle osalle tiimistäkin oli yllätys, että noin on päässyt käymään.

Suninen kuuli asiasta eilisiltana viestillä oltuaan jo sängyssä käymässä unille.

– Siinä vähän keskusteltiin, mitä siellä on käynyt. Ihan suorilta ei menty siitä nukkumaan.

Viestinvaihto Hyundain kanssa oli kuljettajan mukaan asiallista.

– On haluttu käydä läpi, mitä on tapahtunut ja miksi on tapahtunut ja millä välttää, ettei vastaavia tule tulevaisuudessa.

Suninenkin puhuu inhimillisestä virheestä, ja korostaa, että siihen hänellä ei ollut "osaa eikä arpaa". Hänen mukaansa vastaava vältetään jatkossa juuri "ihmisten huolellisuudella".

"En ole kenenkään kanssa siitä keskusteluita käynyt"

Sitä hylkääminenkään ei muuta, että Suninen on vauhdin puolesta takonut tällä kaudella Rally2-luokassa vahvaa jälkeä. Virossa hän ajoi heinäkuussa toiseksi, ja toukokuussa luokkavoitto oli lähellä Portugalissa, mutta tuolloin hyppysissä ollut ykköstila vaihtui ulosajoon viimeisellä erikoiskokeella.

– Onhan niitä huhuja ollut, mutta en ole kenenkään kanssa siitä keskusteluita käynyt eikä se ole minun päätettävissä oleva asia, Suninen sanoo.

– Minut on otettu tuohon tekemään hyvää työtä, ja olemme minun mielestäni tehneet hyvää työtä. Olemme pystyneet kehittämään autoa paljon. Toki se ei valmis ole, mutta olen ainakin nopeimmissa ralleissa, kolmessa kilpailussa neljästä, osoittanut erittäinkin hyvää suorituskykyä.

Sunisen hylkäämisen myötä WRC2-luokan voittajaksi Jyväskylässä nousi Skodan suomalaiskuski Emil Lindholm.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja