Teboil toi myyntiin houkuttelevan halvan "vihreän" polttoaineen – luvattomasta käytöstä kuitenkin kallis lasku

Dieselin hinta ajaa kuljetusyritykset ahtaalle – näin 30 sentin korotus tuntuu yrittäjän kukkarossa 14:01
Dieselin hinta ajaa yritykset ahtaalle. Näin pahasti 30 sentin korotus vaikuttaa yrittäjän lompakkoon.

Huoltoasemaketju Teboil on tuonut tällä viikolla myyntiin polttoaineen, jonka hinta kuulostaa houkuttelevan edulliselta. Tavalliseen ajoneuvoon sitä ei kuitenkaan kannata noin vain lurauttaa, sillä luvattomasta käytöstä seuraa kallis lasku.

Venäläisen Lukoilin omistama Teboil-ketju on tuonut myyntiin markkinointinimeä Green+ kantavan sataprosenttisesti uusiutuvan polttoöljyn eli löpön, joka on tarkoitettu työkoneisiin.

Teboil kertoo tiedotteessaan, että maanantaina myyntiin tuotu uusiutuva polttoöljy on valmistettu täysin jäte- ja tähderaaka-aineista. Sen asemajakelun aloittaminen mahdollistaa Teboilin mukaan pienempien erien tankkaamisen.

– Tuotteen hiilijalanjälki on liki 90 prosenttia pienempi koko elinkaaren ajalta fossiiliseen polttoöljyyn verrattuna, tiedotteessa luvataan.

Uusiutuvan polttoöljyn sanotaan soveltuvan sellaisenaan kaikille työkoneille, joten se auttaa pienentämään myös vanhempien koneiden lähipäästöjä.

Halvimmillaan 1,79 euroa per litra

Teboilin uutuuslöpöä on toistaiseksi myynnissä vain kahdella asemalla. Helsingin Ruskeasuon Teboililta kerrottiin MTV Uutisille, että polttoaineen hinta on tänään torstaina 1,99 euroa litralta. Kauniaisten Teboililla sitä myydään 1,79 eurolla per litra.

Teboilin tiedotteen mukaan uusi asemajakelu auttaa etenkin koneyrittäjiä, joilla on työmaita Ruskeasuon ja Kauniaisten läheisyydessä.

Vaikka halpa hinta voi houkuttaa tankkaamaan polttoöljyä tavallisen dieselin sijaan, voi luvattomasta käytöstä seurata iso lasku. Kevyemmin verotetun polttoöljyn luvallinen käyttö nimittäin edellyttää erillisen polttoainemaksun maksamista.

Polttoainemaksun suuruus henkilöauton kohdalla on 330 euroa päivältä, mutta mikäli käyttö on ollut luvatonta, korotetaan maksua vielä 30 prosentilla. Pakettiauton kohdalla päivämaksu on 500 euroa, ja kuorma-auton kohdalla jopa 1 500 euroa.

Maksu voidaan määrätä lain mukaan enintään 20 päivältä, jolloin henkilöauton kuljettaja, haltija tai omistaja voi joutua maksamaan yli 8 500 euron polttoainemaksut.

Polttoainemaksusta annetussa laissa todetaan seuraavasti:

Polttoainemaksu maksuunpannaan, jos dieselmoottorilla varustetussa ajoneuvossa käytetään dieselöljyä lievemmin verotettua polttoainetta.

Teboilin tiedotteesta ja Green+-polttoaineen hinnasta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Lähteet: Teboil, Finlex

Lue myös:

    Uusimmat