Tämä 349 euron laite oli aikoinaan laiton, mutta nyt sen hankintaan saa valtion tukea – näin säästät bensakuluissasi satasia

Vanhasta autosta vähäpäästöinen etanolimuunnossarjan asennuksella 1:12
Bensa-autosta etanolipeliksi käden käänteessä. Video on vuodelta 2015.

Suomalaisen tekniikan avulla vanhoja autoja muutetaan ekologisemmiksi niin meillä Suomessa kuin myös Ranskassa ja Yhdysvalloissa.

E85-bioetanolipolttoaine tai korkeaseosetanoli on enintään 85 prosenttia etyylialkoholia ja vähintään 15 prosenttia bensiiniä sisältävä polttoaine.

Koska sen valmistamisen hiilijalanjälki on jopa 80 prosenttia bensiiniä pienempi ja koska sen käytöstä muodostuu vähemmän hiilidioksidipäästöjä, on se käypä tapa vähentää liikenteen päästöjä.

Sitä, sekä normaalia bensiiniä iloisesti samaan polttoainesäiliöön ottavia ja ristiin käyttäviä flex fuel -autoja ilmestyi Suomeenkin jo kymmenen vuotta sitten.

Tuolloin ilmastotietoisuus ei ollut nykyisellä tasolla, eikä ihmisiä laajalti kiinnostanut vähentää hiilijalanjälkeään. Niinpä moni autovalmistaja rajoitti flex fuel -yhteensopivien autojen valmistusta ja lopetti tai rajoitti niiden Suomen maahantuontia kaikessa hiljaisuudessa.

Näin polttoaineita testataan laboratoriossa 1:09
VIDEO: Näin polttoainetta testataan laboratoriossa.

Suomalaisyrityksen laitteista 80 prosenttia menee vientiin

Pirkanmaalaisen StepOne Tech Oy:n liiketoiminnan kehitysjohtajan Juha Honkasalon mielestä Suomessa väärään aikaan liikkeelle lähteneen idean ja tekniikan aika on nyt kypsynyt.

Vuonna 2012 aloitettu cleantech-yritys käytti 5–6 ensimmäistä vuottaan intensiiviseen tuotekehitykseen, ja onnistui osaltaan jopa muuttamaan lainsäädäntöä valmistamaansa laitteistoa puoltavaksi. Nyt yrityksen Suomessa valmistamia eFlexFuel E85 -bioetanolipäivitykseen tarvittavia laitteistoja on myyty ja asennettu jo tuhansiin autoihin ja niillä on ajettu miljoonia kilometrejä.

– Aluksi laitteisto oli Suomessa laiton. Olemme onnistuneet kolmesti edesauttamaan lakimuutoksia. Tällä hetkellä asentamisesta ennen 2007 valmistettuun autoon saa muutoskatsastuksen jälkeen 200 euron muutostuen valtiolta, Honkasalo sanoo.

StepOne Tech on vienyt toimintaansa myös ulkomaille. Nyt jo 80 prosenttia laitteista menee vientiin, tärkeimpänä kohdemaana Ranska. Siellä biopolttoainevero on niin pieni, että kuluttaja säästää laitteiston avulla merkittäviä summia.

Tänä vuonna yritys tavoittelee nelinkertaista myynnin kasvua, laajentumista Yhdysvaltoihin, sekä moottoripyöriin soveltuvan laitteiston kehittämistä. Yhtiöllä on jo amerikkalaisia sijoittajia, jotka näkevät laitteiston ja tekniikan potentiaalin maan rajusti saastuttavien V8-moottoreiden päästöjen suitsinnassa.

– Sähköautojen läpilyöntiä odotellessa tarvitaan välttämättömästi meidän tekniikkamme tapaisia ratkaisuja päästöjen vähentämisessä.

Näin se toimii

Laite on täysin Suomessa valmistettu. Uretaaniin valettu piirilevy on valmistettu armeijakäytön elektroniikalle asettamien standardien mukaan, ja suunniteltu kestämään koko auton eliniän. Laitteisto ei vaadi asennuksen jälkeen mitään huoltoa.

Toinen oleellinen osa on etanolianturi, joka asennetaan polttoainelinjastoon. Komponentin avulla auton moottori tietää missä suhteessa polttoaineen seassa on etanolia, ja osaa ohjata polttoaineen ruiskutuksen määrää lennossa. Laitteistoon kuuluu myös älypuhelinsovellus, josta voi seurata muun muassa polttoaineen ruiskutuksen määrää, polttoaineen etanolipitoisuutta, sekä polttoaineen ja moottorin lämpötilaa. Merkkikohtaisen johtosarjan yhdistämisen lisäksi autoon ei tehdä muita muutoksia.

– Laitteisto käy myös hybrideihin. Suorasuihkutusmoottoreihin meillä ei vielä ole versiota. Kehittelemme sitä, samoin moottoripyöriin sopivaa laitteistoa, Honkasalo sanoo.

Yrityksellä on jo valmiina seuraavaksi markkinoille tulevat kalliimmat laiteversiot, joiden lisäominaisuuksilla kuluttaja voi itse säätää polttoainekarttaa, eli toisin sanoen ”lastuttaa” autoonsa lisää tehoa.

Harhaluuloja vasten E85- ja RE85-etanolipolttoaineet käynnistyvät myös kylmänä, eivätkä haurastuta moottorien kumi- tai silikoniletkuja. Sytytystulppia ei tarvitse vaihtaa, ja säteily- lohko- tai polttoainekäyttöinen lisälämmitin toimii edelleen. Öljynvaihtoväli etanolikäyttöisessä autossa on syytä pitää 10 000–15 000 kilometrin haarukassa.

– Suomessa on Euroopan vanhin autokanta. 10–14-vuotiaat autot hilaavat ajoneuvon keskihinnan meillä 3 600 euroon. Menee aikansa, ennen kuin tällainen autokanta saadaan sähköistettyä kymmeniä tuhansia maksavilla sähköautoilla.

Laitteisto sopii noin 1,2–1,3 miljoonaan suomalaiseen autoon.

Asennus vie noin tunnin

Etanolimuunnos on esimerkiksi kaasumuunnokseen verrattuna huomattavan simppeli toimenpide. Itse laite maksaa 349 euroa ja asennus autosta riippuen yhden tai kaksi satalappusta. Asennuksen voi tehdä myös itse.

Demomielessä kaksi StepOne Techin työntekijää muutti haastattelun yhteydessä Suzuki Jimnyn etanolikäyttöiseksi parkkipaikalla, perustyökaluilla, noin tunnissa.

Laite tulee ecun eli moottorinohjausyksikön ja polttoaineen ruiskutuksen väliin. Se lukee eculta tulevia ruiskutuspulsseja ja pidentää niitä, koska etanolia täytyy ruiskuttaa palotilaan normaalia bensiiniä enemmän. Polttoaineen kulutus kasvaa litramääräisesti 20–30 prosenttia. Laatunsa vuoksi pakokaasujen hiilidioksidipäästöt kuitenkin laskevat. Myös polttoainekulut pienenevät, sillä E85:n pumppuhinta kuluttajalle on noin 1,05 euroa litralta.

25 000 kilometriä vuodessa 7,5 bensiinilitran keskikulutuksella vuodessa ajava säästää E85-etanolipolttoaineeseen siirtymällä polttoainekuluissa noin 390 euroa vuodessa. Hiilidioksidipäästöjä syntyy vuodessa 3 330 kiloa vähemmän.

Mikä E85-päivitys?

E85-polttoaine palaa puhtaammin kuin bensiini, mutta ei sellaisenaan sovellu polttoainekäyttöiseen autoon ilman muutamaa piirilevyä ja johdon pätkää. Polttoaine koostuu lähinnä etanolista, alkoholista siis. Suomessa sitä tuotetaan esimerkiksi sahanpuruista, joten polttoaineen hiilijalanjälki on noin 80 prosenttia bensiiniä pienempi.

Se on noin 104-oktaanista, eli soveltuu ja vastaa suoritusarvoltaan kilpa-autopolttoaineita. Moni kilpuri käykin nykyään E85:lla, sillä se on kisabensaa edullisempaa, ja sitä saa tankattua Suomessakin noin 150:ltä huoltoasemalta.

Suomalainen St1 on toimitusjohtaja Mika Anttosen vetämänä tukenut StepOne Techin toimintaa antamalla heille tietoa polttoaineesta, ja myös jakeluverkostonsa kautta parantanut E85:n saatavuutta Suomessa.

Lue myös:

    Uusimmat