TE-toimistot: Nuoret eivät ole nirsoja työn suhteen

Työ- ja elinkeinotoimistojen mukaan useimmat suomalaiset nuoret ovat halukkaita ottamaan vastaan mitä tahansa työtä.

– Kyllä se aika pieni porukka on, joka sanoo suoraan, ettei halua töitä, Kaakkois-Suomen TE-toimiston johtaja Juha Kouvo sanoo.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä kehotti perjantaina nuoria ottamaan vastaan mitä tahansa työtä, myös lyhyitä työsuhteita. Sipilän mukaan lyhyetkin työsuhteet ovat hyvä asia ansioluettelossa, sillä ne osoittavat aktiivisuutta.

TE-toimistoista kerrotaan, että useimmille nuorille työnhakijoille kelpaavat myös muut kuin oman unelma-alan työt.

– Tietysti sekä nuorilla että aikuisilla on toiveammatteja tai toivetöitä. Niistä sitten keskustellaan ja pyritään saattamaan toiveita realistiselle tasolle, Kouvo sanoo.

– Ei ole mitään erityistä asenneongelmaa, Pirkanmaan TE-toimiston palvelujohtaja Riku Immonen kertoo.

Työstä kieltäytymiseen tarvitaan peruste

Jos työnhakija kieltäytyy tarjotusta työstä ilman pätevää syytä, hän menettää oikeuden työttömyysetuuteen 60 päivän ajalta. Jos tarjottu työ kestäisi alle kaksi viikkoa, karenssi kestää 30 päivää.

– Jotta välttäisi karenssin, täytyy olla selkeästi osoitettava peruste kieltäytymiselle. Peruste voi liittyä esimerkiksi terveyteen tai johonkin muuhun uskottavaan syyhyn. Jokainen tapaus katsotaan erikseen, Kouvo sanoo.

Immosen mukaan noin kaksi kolmasosaa työstä kieltäytyneistä joutuu karenssiin.

Ammattikoulutuksen käyneillä on kolmen kuukauden ajan työttömyyden alkamisesta ammattitaitosuoja. Tämä tarkoittaa, että työnhakijalla on oikeus kieltäytyä työstä, joka ei vastaa hänen koulutukseensa tai työkokemukseensa perustuvaa ammattitaitoa.

– Kannustamme kuitenkin aina, että pitäisi ottaa vastaan työtä sinänsä, se on aina parempaa kuin ilman työtä oleminen, Kouvo toteaa.

Kouvon mukaan valinnanvaraa työpaikan suhteen on nyt vähemmän kuin vaikkapa vuosi sitten.

– On toki sellaisiakin aloja, joissa työpaikkoja on merkittävästi auki, kuten sosiaali- ja terveysala ja tietyt palvelu- ja kaupan alan työpaikat. Jälkimmäinen tosin vaihtelee paljon alueittain, Kouvo kertoo.

Elinkeinoelämälläkin vastuuta

Riku Immonen painottaa, että elinkeinoelämälläkin on vastuunsa nuorten työllistämisessä.

– Yritysten pitäisi osata markkinoida omaa alaansa esimerkiksi osallistumalla markkinointitilaisuuksiin. Tietyt alat joutuvat kuitenkin kokemaan työvoimapulaa jatkossa, ja nyt yrityksillä olisi oiva tilaisuus lähteä esittelemään omia alojaan, Immonen sanoo.

Tämän vuoden alussa voimaan tullut nuorisotakuu velvoittaa kunnat tarjoamaan jokaiselle alle 25-vuotiaalle ja alle 30-vuotiaalle vastavalmistuneelle työ-, työkokeilu-, opiskelu- tai kuntoutuspaikan viimeistään kolmen kuukauden kuluttua työttömyyden alkamisesta.

– Työttömyysajat ovat menneet hieman sen tavoitteen yli, Immonen kertoo.

Nuorisotakuu on näkynyt Immosen mukaan Pirkanmaan TE-toimistossa siten, että työpaikkoja on tarjottu aiempaa enemmän. Hänen mukaansa niitä otetaan vastaan yhtä usein kuin ennenkin.

Lue myös:

    Uusimmat