Täyskäännös: Venäjän urheilijat halutaan olympiakisoihin Ukrainan sodasta riippumatta: "Jättää melko pahan maun"

Kansainvälinen olympiakomitea on pehmittämässä linjaansa venäläis- ja valkovenäläisurheilijoiden suhteen. Urheilijat halutaan Pariisiin 2024.

KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach kertoi Wall Street Journalin mukaan viime viikolla haluavansa Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat Pariisin kesäolympialaisiin Ukrainan sodan tilanteesta riippumatta. Lausunto on tiukka täyskäännös KOK:n aiemmasta linjasta. Helmikuussa KOK suositti lajiliittoja sulkemaan venäläiset ja valkovenäläiset pois kansainvälisistä kisoista. 

Linjasta keskusteltiin viime viikon perjantaina Sveitsin Lausannessa. Kansallisista olympiakomiteoista tapaamiseen osallistuivat vain Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina. 

Yhdysvaltain olympiakomitea on asettunut ajatuksen taakse. Puheenjohtaja Susanne Lyons toteaa, että urheilijat voitaisiin ottaa mukaan, mikäli nämä kilpailevat ilman maatunnuksia.

 – Vaikka tämä jättää melko pahan maun suuhun, kun näyttää siltä, että tässä lipsutaan taaksepäin, se on todella tärkeää (olympia)liikkeelle. Seisomme edelleen vahvasti Ukrainan kansan ja ukrainalaisten urheilijoiden rinnalla, Lyons kommentoi. 

Helmikuussa Pekingissä venäläiset kilpailivat maalle ominaisissa väreissä, mutta ilman virallista tunnusta ja lippua. Yhdysvallat vastusti vielä tuolloin äänekkäästi venäläisurheilijoiden osallistumista dopingskandaalien vuoksi. 




Lue myös:

    Uusimmat