Afganistania uhkaa olympiapanna – tämän ehdon tulee täyttyä

Kansainvälinen olympiakomitea KOK on varoittanut Afganistanin Taleban-johtajia, että mikäli he eivät päästä naisia ja nuoria tyttöjä Pariisin vuoden 2024 olympialaisiin, suljetaan maa kokonaan kisoista.

Naisurheilu on kokonaan painettu alas sen jälkeen, kun Taleban otti vallan viime vuoden elokuussa. KOK:n hallitus esitti vakavaa huolta ja se tuomitsi tiukoin naisille asetetut rajoitukset. Hallitus oli kokoontunut Sveitsin Lausannessa, jossa se sai täyden raportin Afganistanin urheilu- ja olympialiikkeestä. KOK ei kuitenkaan asettanut minkäänlaista määräaikaa.

Hallituksen mukaan Afganistania edustavissa joukkueissa tulee olla sekä Afganistanissa että ulkomailla asuvia naisurheilijoita. Naisten tulee olla myös edustettuina hallintoelimissä ja hallinnossa. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch vaati maanantaina, että KOK sulkee Afganistanin ulos, kunnes naiset ja tytöt voivat jälleen harrastaa urheilua maassa.

– KOK:n ei pitäisi tuhlata päivääkään Afganistanin poistamiseen olympialiikkeestä, heidän asemansa poistamiseen ja KOK:n myöntämisen rahoituksen lopettamiseen, HRW:n maailmanlaajuisten aloitteiden johtaja Minky Worden sanoi.

KOK kertoi, että Afganistanin urheilijoille tarjotaan jatkossakin mahdollisuuksien mukaan suoraa tukea olympialaisiin valmistautumiselle.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja