Ukraina nimesi Aleksandr Bolshunovin mustalle listalle – maailmanmestarilta tylyä tekstiä venäläisille

2:14
Katso videolta: Presidentti Zelenskyi kävi tapaamassa sotilaita rintamalla Itä-Ukrainassa – alueella käyty raskaita taisteluita viikkokausia.

Ukrainan parlamentti on nimennyt lukuisia urheilijoita ja taustavaikuttajia mustalle listalle, jonka voit nähdä kokonaisuudessaan NRK:n jutusta. Listan tarkoituksena on saada tietyt henkilöt tiukkojen sanktioiden alle. 

Listalla on toistaiseksi 56 nimeä ja lisää on tulossa. Mukana sillä ovat muun muassa maastohiihtäjät Aleksandr Bolshunov, Veronika Stepanova, taitoluistelija Kamila Valijeva, ukrainalainen ex-jalkapalloilija ja nykyinen Pietarin Zenitin apuvalmentaja Anatoli Tymoshtshuk sekä jääkiekkolegenda ja nykyinen poliitikko Vjatsheslav Fetisov.

– Ukraina vaatii, että urheilulliset sanktiot asetetaan siihen asti, kunnes viimeinen sotilas on lähtenyt Donetskista, Luhanskista, Krimiltä, Mariupolista ja Berdjanskista. Päätarkoituksena on poistaa aggressiivinen venäläinen propaganda urheilusta, listaa tekemässä ollut kolmiloikan maailmanmestari ja nykyinen poliitikko Olha Saladuh’a sanoi ukrainalaislehti Pravdalle.

Saladuh'an mielestä sillä ei ole väliä, saako urheilijat käskyn, pyynnön tai tekevät jotain vapaaehtoisesti. Hän on väsynyt siihen, että urheilijat piiloutuvat "emme voi tehdä muutakaan" -väitteen taakse.

– Olen varma, että ei ole toivottomia tilanteita. Jokaisella on mahdollisuutensa esittää näkökulmansa tai siirtyä hiljaa syrjään. Tässä ei ole kyse sopimuksista tai tavarasta, vaan miljoonista hengistä sekä lapsista, Saladuh'a totesi.

Kansainvälinen olympiakomitea on asettanut suosituksia venäläisten ja valkovenäläisten sulkemisesta lajiliitoille, mutta tämä ei ole ukrainalaisen mielestä tarpeeksi. Nyrkkeily on yksi esimerkki, jossa maiden urheilijat saavat olla yhä mukana.

Saladuh'a haluaa, että henkilökohtaiset sanktiot iskevät urheilijoihin sillä tavalla, että he itse tietävät niiden iskeneen. Siihen sisältyisi varojen jäädyttämistä, rahasiirtojen kieltämisiä, ulkomaisten omistuksien hyödyntämistä ja kilpailemisen kieltämistä.

– Henkilökohtaiset sanktiot olisi todellinen varoitus venäläisille ja valkovenäläisille urheilijoille, jotka eivät ole vielä kannattaneet sotaa, Saladuh'a sanoi.

Lista on nyt parlamentin komiteoiden tarkastelussa ennen kuin siitä järjestetään äänestys. Ukrainan kansallinen turvallisuus- ja puolustusneuvosto on vastuussa siitä, keille asetetaan sanktioita. Hallinto haluaa viedä Vladimir Putinia tukeneilta urheilijoilta mahdollisuuden kilpailla Euroopassa.

Sotaa tukeneille urheilijoille vaaditaan elinikäistä kilpailukieltoa. Tämä koskee myös valkovenäläisiä urheilijoita, jotka ovat tukeneet Aljaksandr Lukashenkan hallintoa, sillä Valko-Venäjä on mahdollistanut Venäjän hyökkäyksen.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja