Tays kaipaa rokotuksiin nuoria keski-ikäisiä: Mutta vuonna 1996 syntynyt, tiesitkö olevasi varhaiskeski-ikäinen?

Vaikuttaako ikä koronarokotteen suojan tehoon? Tässä ajankohtaisimmat kysymykset ja vastaukset immuniteetista 2:07
Vaikuttaako ikä koronarokotteen suojan tehoon? Tässä ajankohtaisimmat kysymykset ja vastaukset immuniteetista

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin Taysin koronarokotetiedote puhkaisi monella nuorella aikuisella ikäkriisin.

Tays kannustaa tiedotteessaan nuoria keski-ikäisiä rokotuksiin, sillä jopa noin kolmasosa 25–39-vuotiaista ei ole vielä ottanut ensimmäistä rokotustaan Taysin sairaanhoitopiirissä. Kyse on siis vuosina 1981–1996 syntyneistä ihmisistä, joiden on nyt Taysin linjauksen mukaan pidettävä itseään varhaiskeski-ikäisinä.

Itse asia on kuitenkin tärkeä ja vakava. Tays kehuu, että rokotustahti on ollut hyvää kouluissa sekä 16–19-vuotiaiden keskuudessa, joista liki 70 prosenttia on tällä hetkellä on saanut ensimmäisen rokotteen.

Tätä vanhemman ikäryhmän rokotuskattavuus on kuitenkin jäänyt alle 70 prosentin, vaikka mahdollisuus rokotukseen on ollut jo kuukausien ajan.

Taysin mukaan ilmiö on valtakunnallinen, ja sairaanhoitopiiri muistuttaa, että sairaalahoitoon ja tehohoitoon joutuneet ovat pääosin 30–60-vuotiaita rokottamattomia. Tätä vanhempien ikäluokkien hyvä rokotuskattavuus suojaa heitä joutumasta sairaalaan.

– Rokotusten hyöty on nähtävissä varsin konkreettisesti, kun ikääntyneet eivät enää joudu tehohoitoon kuten aiemmin. Rokotustilanteen kipukohdat näkyvät nyt keski-ikäisillä, Taysin infektiosairauksien apulaisylilääkäri Reetta Huttunen sanoo.

Huttunen muistuttaa, että 25-39-vuotiaissa on paljon pikkulasten ja koululaisten vanhempia.

– Näiden ikäryhmien rokottaminen suojaa paitsi heitä itseään myös lapsia, joilla ei ole vielä rokotussuojaa. Koska lapset altistuvat koronalle yleisimmin kotonaan, lasten vanhempien hyvä rokotuskattavuus turvaa osaltaan myös koulunkäyntiä, opiskelua ja harrastuksia.

Jutun kirjoittaja tietää olevansa keski-ikäinen ja lukeutuu yllä mainittuun ikäluokkaan, sentään sen yläpäähän.

Lue myös:

    Uusimmat