Taylor jätti Liberian - varapresidentti valtaan

Liberian presidentti Charles Taylor on luopunut vallasta ja lähtenyt maanpakoon Nigeriaan. Valtaan nousi varapresidentti Moses Blah.

Liberian ex-presidentti Charles Taylor on lähtenyt maanpakoon Nigeriaan. Aiemmin päivällä Taylor luovutti vallan varapresidentti Moses Blah'lle.

Vallanvaihtotilaisuudessa pitämässään puheessa Taylor sanoi historian olevan suopea häntä kohtaan. Hän lisäsi hyväksyneensä lopulta "uhrilampaan" roolin. -Olen täyttänyt tehtäväni. Meidän täytyy nyt unohtaa menneet, Taylor sanoi.

Hänen mielestään liberialaisten ja kansainvälisen yhteisön pitää nyt ottaa tilaisuudesta vaari ja auttaa Liberiaa. Hän kuitenkin lisäsi moniselitteisesti: -Jos Jumala niin tahtoo, minä palaan.

Taylor poistui Liberiasta Nigerian lentoyhtiön koneella hieman iltakahdeksan jälkeen Suomen aikaa. Nigeria oli tarjonnut Taylorille turvapaikkaa.

Blah tarjosi varapresidentin tehtävää kapinallisille

Uusi presidentti Moses Blah on ilmoittanut tarjoavansa varapresidentin tehtävää kapinallisjoukoille. Eleen tarkoituksena on varmistaa rauha Taylorin lähdön jälkeen.

-Kutsun kapinalliset tulemaan Monroviaan ja mukaan hallitukseen auttamaan rauhan saavuttamisessa, Blah sanoi uutiskanava CNN:n haastattelussa.

Blah ja kapinallisjoukkojen edustajat neuvottelevat pääkaupungissa seuraavien päivien aikana. Blah´n mukaan tuloksia pitäisi saada kolmen päivän sisään.

Ghanan presidentin John Kufuorin mukaan Blah johtaa maan väliaikaista hallitusta lokakuun toiseen päivään asti, jolloin järjestetään vaalit. - Liberiassa järjestettäneen vaalit lokakuussa, arvioi Kufuor tänään.

Kufuorin lisäksi monen muun Afrikan maan valtionpäämiehet saapuivat Monroviaan todistamaan vallanvaihtoa. Paikalla olivat mm. Mosambikin presidentti Joachim Chissano, Etelä-Afrikan valtionpäämies Thabo Mbeki ja Länsi-Afrikan maiden talousyhteisön Ecowasin pääsihteeri Mohamed ibn Chambas.

Asiantuntijat: Taylorin ero hyvä alku

Taylorin ero otettiin hyvillä mielin vastaan myös Monrovian ulkopuolella. Afrikan unionin pääsihteeri Amara Essy lausui tuoreeltaan kiitokset Taylorin eron johdosta. Essyn mukaan unioni on kiitollinen siitä, että Taylor asetti maansa edun omien etujensa edelle.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan kiitti niinikään eropäätöstä antamassaan lausunnossa. Annanin mukaan uusin kehitysaskel saattaa viimein merkitä loppua Liberian kansan painajaiselle. Annan myös vetosi YK:n jäsenmaihin, että nämä ojentaisivat auttavan kätensä Liberialle.

Myös alueen asiantuntijat pitivät Taylorin lähtöä hyvänä alkuna Liberian rauhankehitykselle. Se ei heidän mukaansa kuitenkaan sinällään ole vielä ratkaisu, vaan monia vaikeita kysymyksiä pitää vielä selvittää.

-Ensimmäinen huolenaihe on valtatyhjiö. Tunnustavatko kapinallisryhmät Moses Blah'n hallinnon ja pystyvätkö rauhanturvaajat selvittämään ongelmat?, pohti Alex Vines brittiläisestä Kuninkaallisesta kansainvälisten asioiden instituutista RIIA:sta.

Vinesin mielestä eräs ratkaisu valtakysymykseen voisivat olla amerikkalaiset joukot, koska kapinalliset pitävät heitä suuressa arvossa. Paikallisen Demokratian ja kehityksen tutkimuslaitoksen edustaja Kayode Fayemi menisi vieläkin pidemmälle. Hänen mielestään Liberiaan voitaisiin luoda YK:n ja Ecowasin yhteinen hallinto, jossa ei olisi liberialaista johtajaa ollenkaan, hoitamaan maa takaisin raiteilleen.

Fayemin mukaan paikalliset ryhmittymät ovat niin riitaisia, etteivät ne pysty järjestämään aseistariisuntaa ja jälleenrakennustöitä omin päin.

- Hyvä, että Taylorista päästiin eroon, mutta Lurd ja Model eivät tosiaankaan ole sopivia Taylorin korvaajia, Fayemi sanoi.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

(Aamu-uutiset 12.08.2003)

Lue myös:

    Uusimmat