Mihin tahansa lihaan saa mukamaan vaihtelua kokeilemalla erilaisia marinadeja. Opettele täydellisen marinoinnin ABC!
Miten sinä marinoit lihasi? Keittiöammattilaistem mukaan marinadin maut jäävät valitettavan usein vain lihan pintaan, koska kotikokit toimivat lihan kanssa väärin. Lihan marinointi ei suinkaan ole vaan makuasia, vaan hyvällä marinadilla saa mureutettua myös lihaa. Marinadin kannattaa antaa mehevöittää lihaa tarpeeksi kauan ja antaa lihan rauhassa lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen kypsentämistä.
Tässä täydellisen marinoinnin salaisuus:
1. Käytä erilaisia mausteita
Jos käytät marinadissasi vain vähän yrttejä ja esimerkiksi paljon suolaa, saat luultavasti ainoastaan suolan makuista lihaa. Suola nimittäin saattaa estää lihaa imemästä muita makuja itseensä. Laita siis muitakin mausteita ja yrttejä runsaasti marinadin joukkoon. HK:n tuotekehityskokki Tero Honkaniemimuistuttaa, että mausteinen ja rasvan lisäksi marinadissa on syytä myös olla jotain hapanta, kuten esimerkiksi viiniä, etikkaa, sitrushedelmän mehua, jogurttia tai olutta.
– Happo mureuttaa lihaa jonkin verran marinoitumisen aikana ja on muutenkin tärkeä maunantaja lihalle, Honkaniemi neuvoo.
2. Auta marinadin imeytymisessä
Jotta marinadi imeytyy mahdollisimman syvälle lihaan, pistele lihaan reikiä haarukalla tai tee pieniä viiltoja veitsellä. Tämä pätee erityisesti paksumpiin lihanosiin.
3. Hiero marinadia lihaan huoneenlämmössä
Laita liha ilmatiiviiseen pussiin tai kelmulla peitettyyn vuokaan marinoitumaan hetkeksi. Sekoita pussia tai käännä sitä vuoassa ja hiero marinadia joka puolelle lihaa.
4. Laita liha kylmään marinoitumaan
Älä jätä lihaa huoneenlämpöön pitkäksi aikaa marinoitumaan, ettei raaka liha ala muodostaa mikrobeja ja levittää bakteereja.
5. Ota liha huoneenlämpöön
Anna lihan seisoa huoneenlämmössä ennen paistamista. Kylmästä lihasta tulee paistaessa sitkeää.
6. Valuta marinadi ja paista liha
Valuta ylimääräinen marinadi lihasta, jotta lihan pinta ei kärähdä pannulla tai grillissä, vaan jää kauniin ruskeaksi. Jätä pintaan vain vähän marinadia. Maku kyllä tarttuu!
7. Älä ikinä käytä marinadia uudelleen
Käyttämäsi marinadi on saastunutta, sillä se on ollut yhteydessä raakaan lihaan. Jos haluat kastikkeen lihalle, tee marinadia jo alkuvaiheessa enemmän ja ota sitä annos sivuun. Älä kuitenkaan koskaan käytä raa'an lihan kanssa muhinutta marinadia.
Lähde: America's Test Kitchen
(MTV LIFESTYLE)
Lue myös hookoo.fi/lihakoulu -sivustolta:
Uusimmat
-
00:56
Celine Dionin ja Lady Gagan duetto jäi haaveeksi
-
00:47
Olympiatuli syttyi kuumailmapalloon Pariisin kaatosateessa – vakavasti sairas Celine Dion huipensi avajaiset
-
00:24
Olympiatulen sytyttäjät paljastuivat! Nolo moka väritti avajaisten huipennusta
-
00:01
Kysely: Lähes puolet suomalaisista pitää oman kunnan terveyspalveluja riittämättöminä
-
23:59
YK: Yli 180 000 palestiinalaista on joutunut pakenemaan taisteluja Etelä-Gazassa muutaman viime päivän aikana
-
23:23
Savonlinnan oopperajuhlissa helteet tuovat oman haasteensa Olavinlinnassa esiintymiseen – Torikka: Happi loppuu
-
23:01
Suomalainen startup-yritys muokkaa sinilevästä aurinkorasvan raaka-ainetta
-
22:12
Raju kulissifarssi julki kesken Pariisin seremonian – "Tämä on häpeällistä"
-
22:01
Kim Kardashian julkaisi näyttäviä otoksia Italiasta: "Seksipommi on astunut villaan"
-
21:58
"Pystyi hädin tuskin kävelemään" – nainen syötti koiransa hengiltä Uudessa-Seelannissa
-
21:55
Räväkät otteet Seinellä! Katso kuvat Suomen olympiajoukkueen avajaisriemusta
-
21:54
Trump vakuutti Netanjahulle voivansa järjestää asiat Lähi-Idässä, jos hänestä tulee presidentti
-
21:06
Muistatko Alexian? Uh La La La -hitti villitsee edelleen
-
21:05
Suomen keihästoivolta onnistunut veto olympialaisten kynnyksellä: "Tehoja oli"
-
21:03
Kerava pystytti omat asuntomessut peruutettujen tilalle - yli puolet uudesta kaupunginosasta viheraluetta
-
20:30
MTV seuraa: Pariisin olympialaisten avajaisissa esiintyi suomalainen viulisti
-
20:01
Huumeita, strippareita ja alkoholia – tosi-tv-tähti Scott Disick muistelee rankkoja aikojaan
-
19:41
Kaksi lasta löydettiin elottomana vedestä Vantaan Kuusijärveltä
-
19:31
Patrik Laineesta ilouutinen
-
19:20
Kolme ämpäriä joka päivä poimiva Prania ja Mari odottavat sukulaisiaan marjanpoimintaan Suomeen: "Ei heitä päästetä – on ikävä!"
-
Lataa lisää