Täydellisen murea ja maukas lopputulos – näin marinoit lihan oikein

Mihin tahansa lihaan saa mukamaan vaihtelua kokeilemalla erilaisia marinadeja. Opettele täydellisen marinoinnin ABC!

Miten sinä marinoit lihasi? Keittiöammattilaistem mukaan marinadin maut jäävät valitettavan usein vain lihan pintaan, koska kotikokit toimivat lihan kanssa väärin. Lihan marinointi ei suinkaan ole vaan makuasia, vaan hyvällä marinadilla saa mureutettua myös lihaa. Marinadin kannattaa antaa mehevöittää lihaa tarpeeksi kauan ja antaa lihan rauhassa lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen kypsentämistä.

Tässä täydellisen marinoinnin salaisuus:

1. Käytä erilaisia mausteita

Jos käytät marinadissasi vain vähän yrttejä ja esimerkiksi paljon suolaa, saat luultavasti ainoastaan suolan makuista lihaa. Suola nimittäin saattaa estää lihaa imemästä muita makuja itseensä. Laita siis muitakin mausteita ja yrttejä runsaasti marinadin joukkoon. HK:n tuotekehityskokki Tero Honkaniemimuistuttaa, että mausteinen ja rasvan lisäksi marinadissa on syytä myös olla jotain hapanta, kuten esimerkiksi viiniä, etikkaa, sitrushedelmän mehua, jogurttia tai olutta.

– Happo mureuttaa lihaa jonkin verran marinoitumisen aikana ja on muutenkin tärkeä maunantaja lihalle, Honkaniemi neuvoo.

2. Auta marinadin imeytymisessä

Jotta marinadi imeytyy mahdollisimman syvälle lihaan, pistele lihaan reikiä haarukalla tai tee pieniä viiltoja veitsellä. Tämä pätee erityisesti paksumpiin lihanosiin.

3. Hiero marinadia lihaan huoneenlämmössä

Laita liha ilmatiiviiseen pussiin tai kelmulla peitettyyn vuokaan marinoitumaan hetkeksi. Sekoita pussia tai käännä sitä vuoassa ja hiero marinadia joka puolelle lihaa.

4. Laita liha kylmään marinoitumaan

Älä jätä lihaa huoneenlämpöön pitkäksi aikaa marinoitumaan, ettei raaka liha ala muodostaa mikrobeja ja levittää bakteereja.

5. Ota liha huoneenlämpöön

Anna lihan seisoa huoneenlämmössä ennen paistamista. Kylmästä lihasta tulee paistaessa sitkeää.

6. Valuta marinadi ja paista liha

Valuta ylimääräinen marinadi lihasta, jotta lihan pinta ei kärähdä pannulla tai grillissä, vaan jää kauniin ruskeaksi. Jätä pintaan vain vähän marinadia. Maku kyllä tarttuu!

7. Älä ikinä käytä marinadia uudelleen

Käyttämäsi marinadi on saastunutta, sillä se on ollut yhteydessä raakaan lihaan. Jos haluat kastikkeen lihalle, tee marinadia jo alkuvaiheessa enemmän ja ota sitä annos sivuun. Älä kuitenkaan koskaan käytä raa'an lihan kanssa muhinutta marinadia.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös hookoo.fi/lihakoulu -sivustolta:

Lue myös:

    Uusimmat