Tattikuume nousee: Innokkaimmat povaavat huippusatoa

Metsäsienten välittäjät odottavat huippusatoa tänä syksynä. Jos pakkanen ei yllätä syyskuussa, tattikaudesta voi tulla ostajien mukaan pitkä.

– Sienivuosi näyttää tosi lupaavalta, voi tulla vaikka huippuvuosi, intoilee valtakunnallista sienibisnestä pyörittävä Loreno Dalla Valle.

Pulleapohkeista herkkutattia on kannettu tasaisena virtana ostopisteisiin jo päiväkausia eri puolilla Suomea. Tattiraja nousee päivä päivältä pohjoisemmaksi. Sienten ostajat ovat lievästi sanottuna innoissaan.

– Koko Suomen läpi on herkkutatti nousemassa. Meillä on 54 ostopaikkaa nyt ja ihmiset vaativat jatkuvasti uusia. Puheluja tulee Hangosta Utsjoelle, Dalla Valle kehuu.

Toinen suuri sienten ja marjojen ostaja, joensuulainen Tuote ja Vihannes arvioi satoa maltillisemmin. Poimijoiden intoa lisää kuitenkin se, että ykkösluokan tattia on runsaasti.

– Laatu on erittäin hyvä. Kun säät viilentyivät, laatu on aivan loistava, kiittelee toimitusjohtaja Marja Päivänurmi.

Ottipaikkoja ei paljasteta

Kontiolahtelainen Pirjo Nevalainen toi ostopisteelle maanantaina iltapäivällä muutaman kilon tatteja. Poimintapaikka pysyi salaisuutena.

–Tatteja löytyy kuusimetsästä ja mäntymetsästä, joskus myös koivumetsästä, Nevalainen opasti laveasti.
– Tarkempia koordinaattejako ei tule?
– Ei tule tarkempia, mulla on niin pienet piirit tuolla, Nevalainen nauraa.

Muutama euro kilolta

Kerääjien määrät ovat vaihdelleet muutamasta sienestä noin 30 kiloon. Tattivirta on ollut tasaista eikä varsinaista huippua ole vielä nähty.

– Pienimmillään on tainnut tulla kolme tai neljä tattia. Kaikki asiakkaat ovat yhtä tervetulleita, pienet ja isot määrät, Päivänurmi lupaa.

Parhaista tateista maksettiin Joensuussa maanantaina neljä euroa kilolta. Vaikka kilohinta on maltillinen, taantuma innostaa nyt sienimetsään eläkeläisten lisäksi nuorempaakin väkeä.

– Aika paljon on ollut nuoria, yllättävän paljon. Tattihan on siinä mielessä helppo, että kun metsästä tulee, niin saat rahat saman tien käteen. Ei tarvitse säilytellä, ei tarvitse keitellä eikä laitella mitään, Päivänurmi perustelee.

“Koulut sienimetsään”

Sienikonkari Dalla Vallen kuuma pörssivihje menee kouluihin, luokkaretkirahaston kartuttajille.

– Liikuntatunnilla nyt vain metsään keräämään sieniä. Sitten kohti lähintä ostopistettä ja siinä saa hyvää rahaa sitten omaan käyttöön, opastaa Dalla Valle italialaisella aksentilla höystettynä.

Dalla Valle välittää sienet valtaosin Italiaan. Takavuosina isoon maahan upposi sientä valtavat määrät, mutta nyt sielläkin ollaan tarkempia.

– Valitettavasti lama näkyy Italiassakin. Herkkutatin syönti on vähentynyt.

Edellinen huippusato koettiin Suomessa ja erityisesti maan itäosissa kymmenkunta vuotta sitten. Silloin otettiin töistä jopa tattilomaa. Monet keräsivät kuukaudessa monen kuukauden palkan verottomana.

Tänä vuonna satokausi alkoi kuivuuden kiusaamana aika myöhään ja pakkanen saattaa pilata tattijuhlat vielä ennen aikojaan.

– Kylmät tässä on uhkana, Pirjo Nevalainen huolestuu.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja