Tätä et näe ennen vuotta 2037! Poikkeuksellinen superkuu nähtiin myös sateisessa Suomessa – katso upeat otokset meiltä ja maailmalta!

Tältä superkuu näytti maailman eri kolkissa 3:15
Tältä superkuu näytti maailman eri kolkissa!

Torstain vastaista yötä odotettiin monin paikoin kuin kuuta nousevaa.

Superkuu nousi taivaalle torstain vastaiseksi yöksi. Suomessa moni tuon avaruuden ilmiön näkemistä toivonut joutui kuitenkin pettymään, sillä maan yli liikkuva saderintama pimensi taivaan näkymät laajalti ympäri maan.

Mutta ei aivan joka puolella. MTV Uutisten lukija Aatos Suominen ikuisti kuun Rääkkylässä Pohjois-Karjalassa. Komea möllykkä näyttäytyi noin puoli tuntia ennen keskiyötä hienoisesti pilvien lomasta.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Kemijärvellä Kaarina Törne todisti superkuun hohdetta kymmenen aikaan illalla.

Viimeöistä, oranssihtavana hohtavaa kuuta kuvaillaan ”siniseksi superkuuksi” sen poikkeuksellisen suuren koon takia, eikä vastaavaa ole odotettavissa ennen vuotta 2037. Torstain ja perjantain välisen yön näkyä ihasteltiin myös maailmalla.

Mistä ilmiö johtuu?

Yötaivaan bongareille ja miksei tavan ihmisellekin näyttävä superkuuilmiö syntyy, kun kuu on kiertoratansa Maata lähimmässä kohdassa – eli noin 363 100 kilometrin päässä – juuri täydenkuun aikaan. Tuolloin kuu näyttää arviolta 14 prosenttia suuremmalta ja 30 prosenttia kirkkaammalta kuin kiertoratansa vastakkaisessa, kauimmassa pisteessä.

Vuorovesi-ilmiön tiedetään voimistuvan superkuun vaikutuksesta, mutta Suomessa tällä ei kuitenkaan ole vaikutusta, sillä vuorovesi-ilmiö on täällä muutenkin heikko.

Lue myös:

    Uusimmat