Tästäkö bileiltojen ja jumppatuntien pelastaja? Suomalaisten kehittelemä nenäsumute näyttää estävän koronatartunnan tuntien ajan

Tästäkö bileiltojen ja jumppatuntien pelastaja? Suomalaisten kehittelemä nenäsumute näyttää estävän koronatartunnan tuntien ajan 2:30
Aihetta käsiteltiin MTV Uutiset Livessä.

Helsingin yliopistossa kehitellään parhaillaan nenäsumutetta, joka voi tehdä sosiaalisista tilanteista koronaturvallisempia. Tutkijaryhmä julkaisi aiheesta raportin joulukuussa, mikä herätti myös kansainvälistä huomiota.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Sumutteen tuoreimmasta vaiheesta kertoi ensimmäisenä Yle. Sitä ei pidä sekoittaa Suomessa kehitteillään olevaan koronarokotteeseen, joka niin ikään annetaan nenäsumutteena.  

– Kysymyksessä on nenään annosteltava koronaestäjä, joka tekee viruksesta infektiokyvyttömän, kertoo tutkijatohtori Anna Mäkelä Helsingin yliopistosta MTV Uutisille.

Mäkelä kertoo Ylen jutussa löytäneensä viime kesänä potentiaalisen proteiinimolekyylin, joka estäisi koronavirusta tunkeutumaan ihmisen soluihin.

Molekyylin nimi on TriSb92, joka löytyi 10 miljardin sitojaproteiiniaihion kirjastosta. Molekyyli iskee koronaviruksen piikkiproteiinin heikkoon kohtaan.

Sumutteen tavoitteena on saada lyhytkestoinen suoja.

– Toistaiseksi olemme tutkineet pisimmillään kahdeksaa tuntia. Olemme annostelleet kahdeksan tuntia etukäteen ennen suurta virusaltistusta. Pidän todennäköisenä, että pidempiaikaistakin suojaa on mahdollista saada.

TriSb92:lla on mallivirustutkimuksissa voitu ehkäistä jopa 2000-luvun alussa ihmiskuntaa uhanneen SARS-viruksen leviäminen.

Sumutetta voisi käyttää kaikenlaisissa sosiaalisissa tilanteissa, joissa tapaa muita ihmisiä. Esimerkiksi yökerhokäynti tai yhteisliikunta voisi olla turvallisempaa. 

– Paikoissa, joissa kontakteja ei voi estää.

Matka markkinoille ei ole itsestäänselvyys

Aivan akuuttia apua koronatilanteeseen sumutteesta ei kuitenkaan ole. Toistaiseksi sumutetta on testattu hiirillä.

– Toistaiseksi olemme pre-kliinisessä vaiheessa. Toivottavasti jossain vaiheessa päästään kliinisiin kokeisiin ja päästäisiin ihmisillä tutkimaan tehoa, turvallisuutta ja riskitekijöitä. Ne tietenkin kartoitetaan tarkasti.

Mäkelän mukaan ei ole realistista ajatella, että tuote olisi markkinoilla vielä tämän vuoden puolella. 

– Tämän tyyppisen valmisteen läpimeno markkinoille ei ole läpihuutojuttu. Selvittelemme, pääsemmekö viemään sumutetta eteenpäin lääkkeenä vai lääkinnällisenä laitteena ja sen mukaan viilataan suunnitelmia.

Mäkelällä riittää silti uskoa tuotteeseen, sillä hän on perustanut jo yrityksenkin sitä varten. Hän kertoo Ylelle, että sumutetta olisi halpa ja helppo tuottaa, eikä annos tarvitsisi olla iso. 

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin virkaatekevä toimitusjohtaja Markku Mäkijärvi ajattelee, ettei sumutteella kuitenkaan ratkaista koronapandemiaa.

– Tämä on erittäin mielenkiintoinen mahdollisuus estää joitakin tartuntoja, Mäkijärvi sanoo.

Hän kuten myös Mäkelä pitävät rokotuksia ja taudin sairastamista ensisijaisena pääkeinona ulos pandemiasta.

Lue myös:

    Uusimmat