Suomalaisrokotteesta voi tulla globaali menestystarina: Sadat halukkaat ilmoittautuneet ihmiskokeisiin – merkittävänä syynä piikkikammo

Kotimainen rokote etenee ihmiskokeisiin 2:02
Kotimainen sumutettava koronarokote etenee ihmiskokeisiin.

Kotimainen vaihtoehto koronarokotuksille – nenäsumuterokote – etenee keväällä ihmiskoevaiheeseen.

Helsingin yliopiston professorin mukaan koe-eläimissä nähtyjen rokotevasteiden perusteella näyttää jo nyt lupaavalta, että nenäsumute voisi antaa suojaa myös omikronia ja mahdollisesti koronan tulevia variantteja vastaan nykyisiä markkinoilla olevia rokotteita paremmin.

Professori: Rokote huomioi koronan variantit 

Nenäsumuterokotteen kehittely on viivästynyt alun rahoitusvaikeuksien vuoksi, mutta työryhmässä uskotaan, että silti tässä ollaan muuta maailmaa edellä. 

– Olemme varmaan pisimmällä kehittämässä nenän kautta annosteltavaa, nimen omaan variantit huomioivaa rokotetta, kertoo virologian professori Kalle Saksela

Sakselan mukaan koe-eläimissä nähtyjen rokotevasteiden perusteella näyttää jo nyt lupaavalta, että nenäsumute voisi antaa suojaa myös omikronia ja mahdollisesti koronan tulevia variantteja vastaan nykyisiä markkinoilla olevia rokotteita paremmin. 

– Lähiviikkoina saadaan lisää käsitystä siitä, miten tällä rokotteella immunisoitujen koe-eläinten seerumit kykenevät omikronia neutraloimaan. Odotamme innolla. Olen aika vakuuttunut, että tulemme siinä pärjäämään, Saksela sanoo.

Halvempi rokote 

Sumutteen hinnan arvioidaan olevan selvästi halvempi kuin nykyiset piikkirokotteet. Ensin sumute on tulossa tehostekäyttöön, mutta tarkoitus on kehittää se myös ensimmäisenä annettavaksi rokotteeksi.  

Povaatteko tästä ihan globaalia menestystarinaa?

– Toki toivon, että tästä olisi hyötyä niillekin, joilla ei ole rokotteita tällä hetkellä lainkaan saatavissa, Saksela pohtii.

Markkinoille ensi vuoden lopussa?

Ihmiskokeet on tarkoitus aloittaa keväällä. Työryhmä on jo nyt saanut satoja yhteydenottoja kokeeseen haluavilta.

Ihmisillä on monia syitä haluta koehenkilöksi, joista asiantuntijan mukaan yksi merkittävä on piikkikammo. Mutta milloin rokote voisi olla oikeasti markkinoilla?  

– Täytyy olla optimisti, että ensi vuoden loppuun mennessä saadaan kaikki tehtyä.

Sumutetta työstetään rahallisesti tällä hetkellä toisessa mittakaavassa kuin piikkirokotteiden tahoilla.  

– RNA-rokotefirmat (Moderna ja Pfizer/BioNTech) ovat ymmärtääkseni tehneet miljardivoittoja, mutta muut eivät niinkään, ja muun muassa Astra Zenecalle koronarokotteet ovat tuottaneet merkittäviä tappioita.

Lue myös:

    Uusimmat