Tästä syystä pörssisähkö käy välillä jopa miinuksella

Fingridin toimitusjohtaja kertoo, miksi sähkön hinta käy välillä jopa miinuksella tällä hetkellä 4:24
Katso video: Kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja kertoo, miksi sähkön hinta käy välillä jopa miinuksella tällä hetkellä.

Tänä syksynä osa on jo ehtinyt tuntea lompakossaan kallistuneen sähkön vaikutuksen – ja laskut saattavat olla vieläkin suurempia tulevana talvena riippuen sääolosuhteista. Pörssisähkön asiakkaita on kuitenkin joinain päivinä hemmoteltu jopa miinushintaisella sähköllä.

Esimerkiksi tänä viikonloppuna pörssisähkö oli hyvin halpaa johtuen lämpimästä säästä ja tuulesta. Suomella on käytössään paljon tuulivoimaa, ja siitä saatiin hyvä hyöty irti lauantain tuulisessa säässä.

Lisäksi ilman korkeahko lämpötila vaikutti sähkön kysyntään.

– Kun kysyntää on vähemmän, se vaikuttaa myös sähkön hintaan alentavasti. Yllättäen myös aurinkoa oli paljon. Tämä oli tällainen pörssisähkön ostajan unelmaviikonloppu, lausuu kantaverkkoyhtiö Fingridin toimitusjohtaja Jukka Ruusunen.

Päivinä, joina sähköä on tarjolla enemmän kuin kysyntää, sähkön hinta voi laskea jopa miinukselle. Tällöin pörssisähkön käyttäjä saa rahaa sähkön käyttämisestä.

– Periaatteessa se menee niin, että sähkön käyttäjä saa rahaa käyttäessään sähköä silloin, kun sähköstä on tulva. Tuotantoa on niin paljon, että sitä on myytävä käytännössä hinnalla millä hyvänsä. 

– Tämä tosin koskee vain sähköenergiaa. Edelleen sähkölaskuun tulevat sähkön siirrot ja verot, Ruusunen muistuttaa.

"Kaikin puolin sähkömarkkinat ovat sekaisin"

Sähkön hintojen suuren vaihtelun taustalla on Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa. Se on vaikuttanut muun muassa kaasun hinnan nousuun. Hinta muodostuu kalleimman tuotantomuodon perustella. 

– Elämme energiasotatilannetta, ja kaikin puolin sähkömarkkinat ovat sekaisin. Toivotaan, että vähitellen ensi talven jälkeen tilanne alkaa selkiytyä.

Katso alta Ruususen haastattelu MTV Uutiset Livessä kokonaisuudessaan.

Sähkön hinta vaihtelee tällä hetkellä kovaa vauhtia, mutta miksi? Asiantuntija vastaa 11:01


Lue myös:

    Uusimmat