Poliisikoiria koulutetaan yhä monipuolisemmin – kaksi rotua on tehtävissä ylitse muiden

Poliisi julkaisi koiragallerian – katso hulvattomat kennelnimet 1:30
Poliisi julkaisi koiragallerian – uskoisitiko näin lutuisia hauvoja virkavallan apureiksi?

Lähes jokainen poliisikoira erikoistuu. Nyt noin 40 prosenttia koirista on koulutettu etsimään huumeita.

Suomalaisten poliisikoirien tehtävät ovat monipuolistuneet viime vuosina. Ensi vuonna osa poliisikoiran peruskoulutuksen suorittaneista koirista saattaa erikoistua elektroniikkakoiriksi. Tämä poliisikoirien uutta koulutuslinjaa koskeva pilottihanke on tulossa onnistuneesti päätökseensä vuodenvaihteessa.

Elektroniikkakoiria voidaan hyödyntää esimerkiksi verkko-, talous- ja seksuaalirikosten tutkinnassa, joihin usein liittyy elektroniikkalaitteiden piilottelua. Elektroniikkakoirat osaavat etsiä esimerkiksi muistitikkuja, kovalevyjä, kannettavia tietokoneita ja puhelimia, kertoo Poliisiammattikorkeakoulun opettaja ja ylikonstaapeli Jaakko Rauma.

– Pilottihankkeessa mukana ollut koira on läpäissyt tasokokeensa ja käynyt jo työtehtävilläkin. Koirasta on tullut paljon positiivista palautetta.

Eritekoiria puolestaan on ollut poliisin apuna vuodesta 2021. Eritekoirat tukevat seksuaalirikosten teknistä tutkintaa ja voivat löytää esimerkiksi hyvinkin pieniä määriä siemennestettä.

Rauman mukaan poliisikoirien hajuaistista on valtavasti apua monenlaisissa tehtävissä, ja koirien tehtäviä laajennetaan kentällä havaittujen tarpeiden mukaan.

Koirat ovat poliisien apuna esimerkiksi voimankäyttö- ja jäljittämistehtävissä. Lähes jokainen peruskoulutuksen käynyt koira erikoistuu lisäksi johonkin erityistehtävään, joita ovat elektroniikan ja eritteiden lisäksi huumausaineet, palavat nesteet, räjähteet, raha, aseet ja ruumiit.

Koirien erikoistumisalat valikoituvat sen mukaan, mihin koiria tarvitaan eniten.

– Esimerkiksi tällä hetkellä noin 40 prosenttia poliisikoirista on koulutettu huumausaineiden etsintään, Rauma kertoo.

Kaksi rotua dominoi

Rauman mukaan Suomessa työskentelee noin 250 poliisikoiraa, ja koirat ovat vuosittain mukana noin 10 000–12 000 tehtävässä. Tehtävien määrä on ollut lisääntymään päin.

– Koiria eläköityy ja uusia koulutetaan koko ajan, joten koirien määrä on pysynyt tasaisena.

Poliisin käyttöön hankitaan vuosittain 30–40 koiraa. Rauman mukaan lähes kaikki koirat ovat joko belgianpaimenkoiria tai saksanpaimenkoiria, sillä ne soveltuvat työhön erityisen hyvin. 
Poliisikoiran tulee olla helposti motivoitavissa ja koulutettavissa ja halukas työskentelemään ohjaajansa kanssa. Poliisikoiralta vaaditaan myös rohkeutta ja kykyä toimia eri olosuhteissa, eikä se saa olla liian impulsiivinen.

– Poliisin erikoiskoirina on muutamia muitakin rotuja, kuten labradorinnoutajia, sileäkarvaisia noutajia, bordercollieita ja parsonrussellinterrierejä. Joskus kokeilemme uusia rotuja – vähän aikaa sitten esimerkiksi viiriäiskoiraa, mutta kyseinen yksilö ei soveltunut erikoistumisalaansa.

Jokaisella poliisikoiranohjaajakoulutukseen valikoidulla pennulla on oma ohjaajansa, jonka luona koira myös asuu. Osalla ohjaajista ei ole poliisikoiranohjaajan työstä aiempaa kokemusta, jolloin ohjaaja ja koira kouluttautuvat ammattilaisiksi rinta rinnan.

Rauman mukaan poliisikoiranohjaajakoulutus kestää 2,5 vuotta, ja siihen sisältyy lähi- ja etäopetusjaksoja. Noin 10–20 prosenttia koirista ei käy koulutusta loppuun asti.

– Osalla on terveysongelmia, osalla rohkeus- tai toimintakyvyn ongelmia – arastellaan esimerkiksi erilaisia alustoja. Kaikista koirista ei vain ole poliisikoiriksi.

10-vuotiaana eläkkeelle

Poliisikoirat tekevät pääsääntöisesti vuorotyötä kahdessa 12 tunnin vuorossa. Ne työskentelevät koko virkauransa samassa työkierrossa ohjaajiensa kanssa. Osa erikoiskoirista tekee myös niin sanottua virka-aikaa. Poliisilaitosten käytännöissä voi olla hieman eroavaisuuksia, kertoo Rauma.

Poliisikoirat eläköityvät kymmenen vuoden iässä.

– Tämän jälkeen työkoirauraa ei enää jatketa. Osa koirista toki eläköityy jo aiemmin – voi tulla esimerkiksi terveysongelmia tai jotakin muuta, sillä työ on vaativaa ja olosuhteet ottavat omat veronsa, Rauma toteaa.

Koirien loukkaantumiset ovat työssä kuitenkin harvinaisia. 1990-luvun alun jälkeen työtehtävissä on kuollut muutamia koiria.

Rauman mukaan poliisikoirat yleensä sopeutuvat eläkerooliinsa ja uudenlaiseen arkeensa ongelmitta.
 

Lue myös:

    Uusimmat