Tässäkö vaihtoehto hallitusneuvotteluihin? Halla-aho väläyttää vappupuheessaan: "Olisi parempi kuin nykyjärjestelmä"

15:14

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho piti tänään monien muiden poliitikkojen tavoin vappupuheen.

Puheessaan Halla-aho kritisoi Suomen nykyistä poliittista systeemiä, jossa on kahdeksan eduskuntapuoluetta.

– Tällaisessa järjestelmässä vaalitulosta tulkitaan ja selitetään. Jos puolueita on uskominen, vaaleissa on melkein aina pelkkiä voittajia ja torjuntavoittajia. Vaalithan eivät koskaan mene niin huonosti, etteivät ne olisi voineet mennä vielä huonommin. Poikkeuksena ehkä se tilanne, että puolue ei saa yhtäkään kansanedustajaa. Sen huonommin ei voi mennä, mutta tämä on harvinaista, Halla-aho kirjoitti.

Halla-ahon mielestä on äänestäjien kuluttajansuojan kannalta ongelmallista, että Suomessa puolueet voivat liittoutua keskenään melko vapaasti.

– Samoin se, jos kaikki irtisanoutuvat yhteistyöstä yhden puolueen kanssa. Äänestämisellä ei silloin ole kovin paljon merkitystä päätöksenteolle, eikä vaalituloksesta voi vielä lainkaan päätellä, millaista politiikkaa on tulossa.

Ruotsin ja Tanskan malli

Halla-aho maalaili puheessaan Suomelle vaihtoehdoiksi Ruotsin blokkipolitiikkaa tai Tanskan vähemmistöhallituksen mallia.

– Kumpikin vaihtoehto olisi parempi kuin nykyjärjestelmä, jossa hyvin kaukana toisistaan olevat puolueet liittoutuvat, eikä kompromissina luotu hallitusohjelma ole kenenkään mielestä hyvä. Tilkkeeksi otetaan vielä pieniä, yhden asian puolueita, kuten RKP, jotka näin saavat kannatukseensa nähden suhteettoman vaikutusvallan.

– Kolmas miettimisen arvoinen vaihtoehto olisi se, että hallituksen muodostavat automaattisesti kaksi tai kolme suurinta puoluetta. Tällä tavoin ainakin suurimpien äänestäjäryhmien näkemykset tulisivat aina edustetuiksi.

Halla-aho puhui keskiviikkona perussuomalaisten vappupiknikillä Hesperian puistossa Helsingissä.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja