Mainos

Kauppalehden päätoimittaja: Perussuomalaisista luvassa loikkaajia – "SDP suurin hyötyjä"

8:35

Kauppalehden päätoimittaja Arno Ahosniemi arvioi Huomenta Suomessa, että perussuomalaisista on odotettavissa loikkauksia muihin puolueisiin. Puoleen kansanedustajista suuri osa ei hänen arvionsa mukaan edusta puolueen tuoreen johdon linjaa.

– Siellä on kansanedustajia, jotka miettivät omaa läpimenomahdollisuuttaan seuraavissa vaaleissa ja tekevät siitä ihan raadollisesti omat ratkaisunsa.

Hänen käsityksensä mukaan keskusteluja on käyty sekä keskustan, kokoomuksen että SDP:n kanssa. Demarit tulevat hänen mukaansa olemaan suurin hyötyjä.

– SDP on pelintekijä. Ne ovat olleet aika vasemmalle kallellaan olevia perussuomalaisia, jotka ovat olleet tyytymättömiä hallituksen toimintaan. SDP houkuttelee heitä ehkä enemmän, Ahosniemi arvioi.

Loikkaukset voivat tapahtua myöhemminkin, eikä ole mahdotonta, että puolueen eduskuntaryhmä hajoaa. Näin arvioi Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja Jouni Kemppainen, joka näkee puolueen puolittuneen. Hänen mukaansa puolueessa on merkittävä osa ihmisiä, joka ei tunnista maahanmuuttoa samanlaiseksi ilmiöksi kuin puoluetta johtava Jussi Halla-aho varapuheenjohtajineen. Mahdollista onkin, että hallitus voi saada joukkoonsa jopa nykyisiä perussuomalaisia, jotka eivät puolueen nykyjohdon linjoja tunnusta.

10:00

Suljetaanko perussuomalaiset ulos?

Kauppalehden Ahosniemi muistuttaa, että Suomessa ei ole montaa poliittista liikettä, joka olisi suljettu politiikan ja yhteistyön ulkopuolelle. Tällainen esimerkki on Isänmaallinen kansanliike IKL 1930–1940-luvulla. Perussuomalaisten ongelmana onkin, että halutaanko sen kanssa poliittiseen yhteistyöhön. Vastaavan kaltainen tilanne on Ruotsissa, jossa muut puolueet eivät ole halukkaita solmimaan keskusteluyhteyttä maahanmuuttovastaisiin ruotsidemokraatteihin.

Ahosniemi katsookin, etteivät puolueessa vaikuttavat ”nuivat” osanneet säädellä voimaansa, kun puolueen johdoksi jyrättiin voimakkaasti maahanmuuttoa vastustavat henkilöt.

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila toteaakin, että Halla-ahon poliittisessa pelisilmässä lienee vielä oppimista. Puolueen koko johtajiston – ja sitä kautta puolueen linjan – muuttaminen yhdessä yössä on niin suuri liike, että olisi ennenkuulumatonta, jos hallitus olisi jatkanut kuin mitään ei olisi tapahtunut.

Videolla päätoimittajat pohtivat myös, mihin suuntaan perussuomalaiset tästä jatkavat, ja oliko Timo Soinilta lopulta harkitsematonta hyödyntää kerätä kannatusta puolueen maahanmuuttokriittisellä siivellä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja