Jussi Halla-aho ruotii hallitusneuvotteluja: "Kohtuullista ennustaa, että saadaan erittäin yrittäjä- ja teollisuusvihamielinen hallitus"

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho toivoo muiden puolueiden vihdoin ymmärtävän, että perussuomalaiset ei ole tilapäinen häiriö.

Eduskuntavaaleissa Suomen toiseksi suurimmaksi puolueeksi nousseiden perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho piti lauantaina poliittisen tilannekatsauksen.

– Eduskuntavaalit menivät paremmin kuin kukaan olisi voinut pelätä tai toivoa. Emme ole koskaan olleet näin lähellä suurimman puolueen asemaa, Halla-aho toteaa.

– Kuntopiikki sattui melkein optimaaliseen kohtaan. Jos vaalit olisi järjestetty viikkoa myöhemmin, olisimme olleet suurin puolue.

Perussuomalaiset saivat vaaleissa 17,5 prosenttia äänistä. Vaalivoittaja SDP:n äänisaalis ollessa vain 0,2 prosenttiyksikköä suurempi.

– Toivon muiden puolueiden ymmärtävän viimeistään näiden vaalien jälkeen, että perussuomalaiset ei ole tilapäinen häiriö, joka menee pois, kun riittävän kauan odotellaan. Me emme ole pelkkä muiden epäonnistumisista elävä protestipuolue, kuten monet näyttävät uskovan, Halla-aho sanoo.

– Ihmiset äänestävät meitä, koska he jakavat meidän ajattelutapamme ja arvomaailmamme. Tiedämme kyselytutkimuksista, että perussuomalaisten linjauksilla on paljon enemmän kannatusta kuin 17,5 prosenttia äänestäjistä. Kasvupotentiaalia siis on.

"Olemme selvästi suurin työväenpuolue"

Halla-ahon mukaan se, realisoituuko kasvupotentiaali vaalituloksissa, on suurelta osin kiinni siitä, miten uskottavalla tavalla puolue ajaa asiaansa arkipäivän politiikassa.

– Jokainen meistä on puolueen käyntikortti ja kävelevä mainostaulu, puheenjohtaja kuvailee.

– Kannatuksemme nousi vaaleja edeltäneinä viikkoina etenkin naisäänestäjien keskuudessa, mikä on hyvä merkki. Olemme selvästi suurin työväenpuolue, mutta myös yrittäjien osuus äänestäjistä on huomattava, Halla-aho sanoo.

Jussi Halla-aho ruoti luonnollisesti myös päivänpolttavaa teemaa eli hallitusneuvotteluja.

– Hallitustunnustelijan rooli lankesi vaalituloksen perusteella sosiaalidemokraateille ja Antti Rinteelle. Perussuomalaiset lähtivät tunnusteluihin vakavalla ja rakentavalla asenteella, vaikka luonnollisesti oli selvää, että demareiden valmiudet tehdä yhteistyötä kanssamme olivat heikot, jopa olemattomat, Halla-aho sanoo.

– Meidän osaltamme tunnustelut olivatkin todennäköisesti lähinnä taktista teatteria. Rinne halusi ennen kaikkea luoda kokoomuksen ja keskustan suuntaan mielikuvaa siitä, että muitakin vaihtoehtoja on, jos nämä puolueet eivät jousta riittävästi.

"Ei varmaankaan ole vielä kohtuullista haukkua hallitusta"

Halla-ahon mukaan nyt näyttää odotusten mukaisesti siltä, että Suomi on saamassa "ennennäkemättömän punaisen hallituksen".

– Kyse ei ole pelkästään siitä, mitkä puolueet ovat mukana, vaan myös siitä, että niin demarit, vasemmisto, vihreät ja RKP ovat tietyssä mielessä radikalisoituneet ja siirtyneet vasemmalle. Niistä kaikista on tullut voimakkaasti identiteettipuolueita, sanoo Halla-aho.

– Perinteiset teemat, kuten työväestön asema tai ympäristö, ovat tehneet tilaa muodikkaille teemoille kuten fanaattisille maahanmuuttonäkemyksille, intersektionaaliselle feminismille ja yleiselle todellisuuskriittisyydelle.

Keskustaa Halla-aho kuvailee konservatiivisemmaksi.

– Ei varmaankaan ole kohtuullista haukkua vielä hallitusta, jota ei ole vielä edes koottu, mutta lienee kohtuulista ennustaa, että tällä porukalla saadaan koottua erittäin yrittäjä- ja teollisuusvihamielinen hallitus, Halla-aho ruotii.

– Hallitus, joka rahoittaa vaalilupauksiaan veronkorotuksilla, rapauttaa Suomen kilpailukykyä ilmastoposeerauksella, lisää parhaan kykynsä mukaan haitallista maahanmuuttoa ja sen kustannuksia sekä hyökkää sananvapautta vastaan erilaisilla, niin sanotun vihapuheen vastaisilla kampanjoilla.

Perussuomalaisten puheenjohtajan mukaan punavihreät heiluttavat tahtipuikkoa keskustan saadessa palkinnoksi "muutaman siltarummun ja maakuntahallinnon".

Lue myös:

    Uusimmat