Tässäkö ratkaisu lastenvaateongelmaan? Vaatevalmistajalta innovaatio tuskaileville vanhemmille: "Turha niitä on hillota"

8:54

Reima tarjoaa palvelua, jossa kiinteällä kuukausimaksulla saa lasten kausivaatteita kotiin kuljetettuna. Vastaavanlaisesta palvelullistumisesta Huomenta Suomessa torstaina keskustelivat Avanto Venturesin operatiivinen johtaja Hanne Kettunen ja Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksen tutkimusjohtaja Päivi Timonen.

Suomeenkin on rantautunut trendi, jossa ollaan tavaroiden sijaan yhä kiinnostuneempia siitä, saisiko asian palveluna, kertoo Päivi Timonen. Esimerkiksi lasten kausivaatteet ovat tavaroita, joilla on yhdessä perheessä hyvin rajallinen käyttöaika. Kurahaalaria tarvitsee ehkä kolmena kuukautena vuodessa, mutta sen jälkeen se jää kaapin perälle odottamaan seuraavaa kurakautta – tai seuraavaa lasta.

Nyt lasten kausivaatteita voi saada käyttöönsä kiinteällä kuukausimaksulla, joka takaa vaatteiden kotiinkuljetuksen kolme kertaa vuodessa. Palvelua tarjoaa suomalainen vaatevalmistaja Reima.

– Ajatuksena on se, että periaatteessa saisi kaiken, mitä lapselle tarvitsee ulos päälle, automaattisesti, Hanne Kettunen.

Samalla vaatteiden kierrätys tehostuu.

– Se, mitä et tarvitse hirveän usein tai hirveän pitkään, saataisiin sitten tehokkaasti seuraavalle käyttäjälle eteenpäin. Turha niitä on hillota, Kettunen sanoo.

– Tykkään palveluyhteiskunnassa siitä ajatuksesta, että asiat ovat oikeasti käytössä silloin, kun niitä tarvitaan.

Helppoja vaihtoehtoja kertakäytökulttuurille

Timonen pitää Reiman uutta konseptia rohkeana ja tärkeänä kokeilua. ”Hillous” on iso kysymys etenkin kaupungeissa, jossa ihmiset asuvat yhä ahtaammin. Myös helppous, se että joku muu pitää tavaroista ja niiden kierrätyksestä huolta, on iso kysymys.

Timonen toivoo, että palvelullistuminen näkyy nyt varttuvan sukupuolen kulutuskäyttäytymisessä.

– Olen toiveikas, että nuoret luopuvat muutaman viikon välein tehtävistä ostoksista, jotka ovat hyvin kertakäyttöluonteisia, ja siirtyvät tällaiseen, jossa vaihto tapahtuu enemmän kollektiivisesti, Timonen sanoo.

Vaatteiden käyttöiän pidentäminen säästää niin rahaa kuin luontoa ja ilmastoakin.

Kuuntele koko haastattelu videolta!


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja