Tässäkö kaikkien aikojen hienoin joulukalenteri? Iida teki 2-vuotiaalle pojalleen upean kalenterin kaapin kätköistä löytyneistä tarvikkeista

0:30

Joulunodotukseen kuuluu erottamattomana osana joulukalenteri, ja sen voi tehdä myös helposti itse, osoittaa sastamalalainen Iida Toppinen. Katso yllä olevalta videolta kuvat kalenterista!

Joulukuun ensimmäinen päivä lähestyy, ja silloin avautuvat monissa suomalaiskodeissa joulukalentereiden luukut. Myös Sastamalassa asuvan Iida Toppisen 2-vuotias poika pääsee avaamaan ensimmäisen luukun joulukalenterista, jonka äiti on tehnyt omin käsin.

Kalenterin tarvikkeina toimivat hyvin arkiset asiat, kuten muun muassa kangaspalaset, jäätelötikut ja kosteuspyyhepakkausten kannet. Upea kalenteri on herättänyt ihastusta ja kerännyt paljon kehuja Facebookin jouluaiheisessa ryhmässä.

– Periaatteena oli, etten osta mitään kalenteria varten, paitsi sisällön tietenkin. Kun olen tälläinen askartelija ja maalailija, niin kaapeista löytyi kaikenlaista, Iida kertoo MTV Uutisille.

"Sisällön voi valita aina ikäluokkaan sopivaksi"

Projektin Iida aloitti jo vuosi sitten, kun hän alkoi kerätä satunnaisesti talteen kosteuspyyhepakettien kansia.

– Näin aikoinaan jossain vauvaryhmässä kuvan, missä oli kosteuspyyhepakettien kansista tehty tunnustelulelu vauvalle. Silloin aloin keräämään kansia ja myöhemmin sain idean, että teen niistä sittenkin joulukalenterin, Iida kertoo.

Päätös kalenterin tekemisestä syntyi, kun Iida halusi itse päättää miehensä kanssa, mitä luukuista paljastuu.

– En halunnut pojalle esimerkiksi suklaakalenteria. Sama kalenteri menee vielä monta vuotta ja sisällön voi valita aina ikäluokkaan sopivaksi, Iida kuvailee.

Kalenterin tekeminen itse olikin luonnollinen valinta, sillä Iida kertoo harrastaneensa askartelua, maalaamista ja käsitöitä jo pienestä pitäen.

– En enää nykyään kovin paljoa ehdi askartelemaan tai tekemään mitään muitakaan käsitöitä, kun arki on kahden pienen pojan kanssa aika kiireistä. Aikaa omille jutuille on silloin, kun saan lapset nukkumaan, Iida kertoo.

Pikkuautoja ja muita yllätyksiä

Upean joulukalenterin askarteluun kului muutama pitkäksi venynyt ilta.

– Kyllä sitä parina yönä tuli valvottua yli kolmeen. Kokonaisuudessaan on mennyt ainakin kymmenen tuntia, kun asiat ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan. Jos toisen kerran tekisin, niin menisi vähemmän aikaa, kun tietäisi tarkalleen, mitä tekee ja miten, hän kertoo.

Iida paljastaa, että tänä vuonna luukkujen takaa paljastuu ainakin pikkuautoja. Muut yllätykset ovat vielä hankkimatta, mutta hän on harkinnut ainakin pieniä hedelmäpatukoita ja -rasioita, ehkä tarroja ja sormivärejä.

– Mitä nyt kaupasta löytyy ja mitä luukkuihin mahtuu, hän kertoo.

Iidan ohjeet upeaan tee–se–itse-joulukalenteriin

Tarvitset: Paksu pahvi, kankaanpaloja, 24 kosteuspyyhepakettien kantta, jäätelötikkuja, puupaloja (esim. taulunpohjien mukana tulleita), kontaktimuovia, punaista kartonkia, kuviollista askartelupaperia, pumpulia, kimalletta, akryylimaaleja, askarteluliimaa, kuumaliimaa sekä lisäksi sakset, tulostin, mattoveitsi, vaahtomuovin paloja, suteja ja leimasin.

Ohjeet: Asettele luukut pahville, ja piirrä pahviin niiden ääriviivat. Leikkaa pahviin mattoveitsellä syvennykset. Liimaa kankaanpalat syvennysten reunoille, jotta luukkujen sisäpunnat ovat päällystetyt. Liimaa kannet paikoilleen.

Liimaa pahvin reunoihin punaista kartonkia. Maalaa pahvin ja luukkujen kannet punaisella akryylimaalilla. Osa kansista koristellaan valkoisella, osa punaisella kimalteella.

Etsi netistä joulukuvia ja ikkunan kuvia. Rajaa sopivan kokoisiksi, ja muokkaa ikkunat kuvien päälle. Tulosta kuvat, päällystä ne kontaktimuovilla ja liimaa luukkujen kansiin. Myös niihin voi liimata kimalletta.

Leikkaa jäätelötikkuja ja muita puupaloja pienemmäksi, ja värjää palaset tummemmaksi ruskealla akryylimaalin ja veden sekoituksella. Maalaa niihin numerot valkoisella akryylimaalilla ja leimasimella.

Koristele luukkujen ympäriltä punaisella paperinarulla ja kartongilla peittäen ruma kuumaliiman ja kankaan reunojen jättämät jäljet. Savupiiput voi tehdä vitamiinipurkin pahvirasiasta ja maalattu metallin värisellä akryylimaalilla.

Yllä oleviin ikkunoihin voi tehdä katokset puupaloista, ja maalata ne punaisella ja metallin värisellä akryylimaalilla. Samoista puupaloista voi tehdä oven eteen rappuset.

Liimaa pumpulia rappusille, ikkunoiden päälle sekä savupiipun ja katosten päälle. Lopuksi taakse kiinnitetään naru, jotta kalenterin saa ripustettua seinälle. 

Katso alta kuvia Iidan joulukalenterin yksityiskohdista!

***

Katso alla olevilta videolta myös lisää jouluisia askarteluohjeita!

0:46

1:29

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja