Mainos

Tässä viime vuosien helteisimmät ja kylmimmät heinäkuut – vuosi 2010 oli ennätyksellinen

Helteistä on saatu nauttia 2000-luvulla tavallista useammin, sillä ilmakehässä on meneillään helteinen jakso, jolle tyypillistä on ollut kuumat kesät.

Forecan meteorologin Juha Föhrin mukaan kaikkien aikojen kuumin kesäpäivä mitattiin Joensuun lentoasemalla Liperissä 29.7.2010, jolloin ilmanlämpötila varjossa oli 37,2 astetta.

– Heinäkuu 2010 olikin vuosikymmenen helteisin – hellepäiviä oli huimat 30. Vain yhtenä päivänä lämpömittarin lukema ei kivunnut yli 25 asteen. Kuuman kesän ikävänä seurauksena olivat ukkoset, jotka tekivät valtavia tuhoja.

– Ilmastonmuutos liittyy kuumiin kesiin jollain tavalla, mutta sitä on vaikea suoraan kytkeä siihen. Koska toisaalta 90-luvulla oli poikkeuksellisen tuulista ja esimerkiksi 40-luvulla oli epätavallisen kylmät talvet. Tällaiset pitkän ajanjakson vaihtelut ovat myös osa normaalia ilmakehän käyttäytymistä, valistaa Föhr.

Hellettä on riittänyt

14 viime vuoden aikana hellepäiviä on ollut 258, eli keskimäärin yli 18 päivää heinäkuussa. Tämän vuoden heinäkuussa hellepäivä on ollut jo kuusi, eli 15 vuoteen on mahtunut jo 264 hellepäivää.

– Tavallisesti 30 vuoden keskiarvo hellepäivien määrässä on ollut 2000-lukua vähemmän eli 15. Helteistä nautitaan useammin Etelä-Suomen sisämaassa. Muualla maassa hellepäiviä on vähemmän.

– Näillä näkymin helteet loppuvat vasta kuun lopussa eli ensi viikon perjantain tienoilla, jolloin Suomen ylle tulee matalapainetta kuurosateineen. Ilma viilenee jonkin verran sateiden vaikutuksesta, sanoo Föhr.

Viime vuonna helteitä oli ennätyksellisen vähän vain kolme päivää. Muut tavallista kylmemmät heinäkuut olivat vuonna 2007, 2008 sekä 2012.

– Itse tykkäsin aiemmin helteistä, mutta nyt elokuun maltilliset lämpötilat ja pimeät välimerelliset yöt ovat minun makuuni. Pidän vaihtelevasta säätyypistä, jonka ansiosta ruoho ja luonto pysyy vihreänä, lisää elokuun lopussa lomaileva Föhr.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.