Mainos

Pekka Pouta kesän ennusteesta: Ei hyvältä näytä – toivottavasti ennuste on pielessä

Kesän tuore sääennuste ennakoi Suomen suvesta keskimääräistä sateisempaa.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n kolmen kuukauden ennuste touko-heinäkuulle näyttää Suomen seutuville keskimääräistä useammin matalapaineita ja viileää pohjoisvirtausta.

– Ei kovin hyvältä näytä. Kesä näyttää keskimääräistä sateisemmalta. Tämän ennusteen mukaan kunnon hellejaksot eivät näytä todennäköisiltä alkukesällä, tulkitsee MTV uutisten meteorologi Pekka Pouta ECMWF:n ennustetta.

Välimerellä kesä näyttää lämpimältä. Pohjoisin Eurooppa on käytännössä Euroopan ainoita alueita, mihin ennustetaan keskimääräistä sateisempaa kesää.

– Onneksi nämä pitkät ennusteet eivät aina ole kovin luotettavia. Mitä pidemmälle ennustetaan, sitä epäluotettavampi ennuste on. Joten toivossa on hyvä elää, naurahtaa Pekka Pouta.

Viime vuonna elokuu oli kesän lämpimin kuukausi

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan sekä kesä- että heinäkuu olivat viime vuonna tavanomaista kylmempiä. Elokuu puolestaan oli keskimääräistä lämpimämpi ja kesän lämpimin kuukausi. Kokonaisuudessaan kesä-elokuun keskilämpötila jäi lähes koko maassa tavanomaista alhaisemmaksi. Viime kesän korkein lämpötila, 31,4 astetta, mitattiin Kouvolan Utissa 3. heinäkuuta.

Hellepäiviä oli viime vuonna selvästi keskimääräistä vähemmän, vain 19. Näistä yksi oli kesäkuussa, kolme heinäkuussa ja peräti 15 elokuussa. Esimerkiksi kesällä 2014 hellepäiviä oli yhteensä 50, vuonna 2002 peräti 65 kappaletta.

Yleensä kesän helteisin kuukausi on heinäkuu. Ilmatieteen laitoksen mukaan jossain päin Suomea hellettä mitataan keskimäärin toukokuussa kolmena, kesäkuussa kahdeksana, heinäkuussa kuutenatoista, elokuussa yhdeksänä ja syyskuussa alle yhtenä päivänä. Suomessa puhutaan helteestä, kun päivän ylin lämpötila on yli 25 astetta.

Ukkosia oli viime kesänä ennätyksellisen vähän. Syynä oli koleahko kesä, joka ei suosinut runsassalamaisia ukkosia.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.