Tässä parhaat liikuntamuodot yli kuusikymppiselle – vähentävät sairastumisriskiä!

Liikunta ja fyysinen aktiivisuus auttavat välttymään sydänsairauksilta, mutta iän myötä monet liikuntamuodot saattavat käydä työläiksi. Tuoreen hollantilaistutkimuksen mukaan iäkkäillä sydänriskit pienenevät kuitenkin helposti kotitöillä ja pyöräilyllä.

Hollantilaisten tutkimukseen osallistui 5 900 keskimäärin 67-vuotiasta, joista 640 sairastui sydänkohtaukseen tai muuhun sepelvaltimotaudin oireeseen viisitoistavuotisen seurannan aikana.

Kun tutkijat ryhmittelivät osallistujat fyysisen aktiivisuuden perusteella, eniten liikkuvien sairastumisriski havaittiin 20–30 prosenttia pienemmäksi kuin vähiten liikkuvien. Tarkemmassa analyysissa sairastumisriskiä pienensivät varsinkin pyöräily ja kotityöt ja -askareet.  Kävely, urheileminen tai puutarhatyöt eivät jostain syystä vaikuttaneet sairastumisriskiin tässä analyysissa.

Hollantilaisten tulokset vahvistavat näyttöä liikunnan suomista sydänhyödyistä iäkkäille. Hiljattain julkaistussa tutkimuksessa liikunnallisuuden havaittiin olevan jopa ikää parempi eliniän ja sydänkohtausriskin ennustaja. Kuolleisuus ja sydänkohtausriski selittyvätkin tutkijoiden mukaan paremmin fyysisen kunnon perusteella määritellyllä ”biologisella iällä” kuin kronologisella iällä.

Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa. 

Pyöräreittien ongelmakohdat puntarissa

Pyöräliiton Otso Kivekkään mielestä kypärän käyttö ei ole välttämätöntä kunhan muistaa pyöräillä. 


Lue myös:

    Uusimmat