Tasa-arvon ministeri vaatii toimia johtajilta: "Voi olla ahdistelua ja häirintää, joka ei täytä rikoksen kriteerejä"

Tasa-arvo ja vallankäyttö politiikassa 10:52
Katso video: Näin tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist ja vihreiden kansanedustaja Saara Hyrkkö vaativat toimia ahdistelun kitkemiseksi yhteiskunnasta.

Helsingin Sanomat julkaisi sunnuntaina artikkelin, jossa yhdeksän nuorta naista kertoi kansanedustaja Wille Rydmanin käyttäytyneen heitä kohtaan epäsopivasti. Uutinen on herättänyt laajasti keskustelua Suomessa ahdistelusta, vallankäytöstä ja sopivan käytöksen rajoista.

Tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist ei ota kantaa yksittäiseen tapaukseen, mutta sanoo seksuaalisen häirinnän ja ahdistelun olevan valitettavan yleistä yhteiskunnassamme

– Tapaus kertoo, että tämä on laajalle levinnyt ilmiö, jonka kitkemiseksi on tehtävä johdonmukaisesti töitä kaikissa organisaatioissa ja työpaikoissa ja kaikkien on kannettava oma vastuu, Blomqvist sanoi MTV:n Uutisaamun haastattelussa.

Vihreiden kansanedustaja Saara Hyrkön mukaan kyseessä ei ole vain yksittäisestä tapauksesta, vaan laajemmasta ilmiöstä ja syvälle juurtuneista rakenteista. Hyrkkö sanoo maailman kuitenkin menneen eteenpäin.

– Ikävä kyllä, silti vaikenemisen kulttuuri, epäasiallinen käyttäytyminen ja vallan väärinkäyttö ei ole vaipunut historiaan.

"Ei riitä, että puhutaan nollatoleranssista"

Blomqvist korostaa ennaltahkäisevien toimien merkitystä. Hän myös kertoo ahdistelun kohdistuvan tutkimusten mukaan yleisimmin nuoriin naisiin, jotka kuuluvat johonkin vähemmistöryhmään.

– Voi olla ahdistelua ja häirintää, joka ei täytä rikoksen kriteerejä. Jos täyttää sen tutkii poliisi, ja poliisilla on tärkeä rooli, Blomqvist sanoi.

Tärkeä rooli on myös yrityksillä ja yhteisoillä.

– Yrityksissä on oltava suunnitelma ja tavat, miten pitää käyttäytyä ja matala kynnys ottaa yhteyttä johonkin, jos kokee tulleensa häirityksi. Nämä ovat toisenlaisia asioita, joihin poliisilla ei juurikaan ole roolia.

Hyrkön mukaan organisaatioiden tavoitteena pitäisi olla, että ahdistelun uhreja ei synny.

– Se vaatii jatkuvaa systemaattista sitoutumista turvallisemman tilan ja turvallisemman toimintakulttuurin rakentamista organisaation johdolta. Ei riitä, että puhutaan nollatoleranssista, pitää osoittaa, mitä se tarkoittaa.

Katso koko keskustelu yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat