Tartuntojen laskusuunnasta poikkeaa Suomessa vain muutama alue: Ruotsin paheneva tilanne aiheuttanut selvän piikin

5:42
Vappua kokoonnuttiin viettämään koronarajoituksista huolimatta – HUSin Lasse Lehtonen kertoo, mitkä ovat mahdolliset seuraukset

Länsi-Pohjan tartuntalukuihin heijastuu tilanne Ruotsin puolella. Norrbottenissa uusia tartuntoja todetaan lähes kymmenkertaisesti.

Koronaepidemian suunta on Suomessa parempaan päin valtaosassa sairaanhoitopiirejä.

Jonkin verran nousua tartunnoissa on Pohjois-Pohjanmaalla ja Kanta-Hämeessä kahden viikon jaksoja vertaillessa. Selvin piikki tartunnoissa on ollut Länsi-Pohjassa, jonka lukuihin vaikuttaa ennen kaikkea tautitilanne Ruotsin puolella, sanoo sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila.

Rajan länsipuolella Norrbottenin läänissä kahden viikon ilmaantuvuus on 747 tartuntaa 100  000 asukasta kohden, eli yli yhdeksänkertainen verrattuna Länsi-Pohjaan, jossa ilmaantuvuus on noin 82.

Pieniä rauhoittumisen merkkejä Länsi-Pohjan epidemiassa on nähtävissä. Viime viikolla tartuntoja todettiin edellisviikkoa vähemmän, suuri osa karanteenien sisältä.

Tartuntaketjuja on tämänkertaisessa tartunta-aallossa lähtenyt ainakin nuorten tapaamisista.

–  Kaikki eivät ole muistaneet sitä, että kavereitakin pitäisi tavata vähän pienemmissä porukoissa, mielellään yksittäistä kaveria ja sekin turvallisesti, Taskila sanoo.

Tartuntojen pääpaino on Torniossa. Rajayhteisössä on totuttu käymään töissä, asioimaan ja kyläilemään molemmin puolin rajaa. Tällä hetkellä työperäiset tartunnat ovat Taskilan mukaan vähemmistössä, ja virus on levinnyt enimmäkseen perhepiirissä ja ystävien kesken.

Uusia tartuntoja 117

Koko maassa raportoitiin maanantaina 117 uutta koronavirustartuntaa ja viime perjantain jälkeen yksi uusi koronavirukseen liittyvä kuolema, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

Kahden viime viikon aikana Suomessa on todettu noin 3  000 tartuntaa, mikä on noin 1  750 tapausta vähemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Sairaalahoidossa oli maanantaina kaikkiaan 120 potilasta, joista 28 tehohoidossa.

Yhteensä koronatartuntoja on todettu Suomessa yli 87  000. Koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyviä kuolemia on todettu yhteensä 915.

Koronavirusrokotteen ensimmäisen annoksen on saanut runsaat 1,69 miljoonaa ihmistä ja toisen annoksen liki 168  000 ihmistä. Rokotuskattavuus on ensimmäisen annoksen osalta 30,4 prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja