Mainos

Tärkeä New Yorkin esivaali tänään: Clintonilla hurja etumatka Sandersiin, Trump suosikki

Yhdysvalloissa demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivällä Hillary Clintonilla on mielipidekyselyjen perusteella hyvin selvä etumatka Bernie Sandersiin New Yorkin osavaltiossa. Esivaalikiertue siirtyy sinne tänään.

RealClearPolitics-sivuston mukaan entisellä ulkoministerillä Hillary Clintonilla on New Yorkissa 54 prosentin kannatus, kun Bernie Sandersin takana on 41 prosenttia demokraateista.

– Ero tulee luultavasti olemaan hieman pienempi kuin voisi luulla, mutta me hoidamme tämän esivaalin ja siitä tulee merkittävä voitto, Clintonin kampanjan lehdistöpäällikkö Brian Fallon sanoi CNN:lle. 

New Yorkin esivaalia seurataan erityisen tarkkaan, kun jaossa on peräti 247 puoluekokousedustajaa. Määrä on toiseksi suurin Kalifornian jälkeen.

Sandersin kampanja on ollut jo parin viikon ajan myötätuulessa, kun hän on vienyt kahdeksan viimeisimmistä yhdeksästä esivaalista. Clintonilla on silti edelleen selvä johto ehdokaskisassa. Hän on saanut tähän mennessä taakseen 1 790 puoluekokousedustajaa, kun Sandersin määrä on 1 113. Voiton varmistumiseen vaaditaan vähintään 2 383 puoluekokousedustajaa.

1:45

Clinton metrossa, Sanders hotdogilla

New Yorkin äänestykseen tuo lisäväriä se, että sekä Clinton että Sanders voivat sanoa olevansa newyorkilaisia. Clinton on syntynyt Chicagossa, mutta hän toimi New Yorkin osavaltion senaattorina vuosina 2001–2009. Sanders puolestaan syntyi New Yorkin Brooklynissa ja eli lapsuutensa vaatimattomassa asunnossa. Nykyisin hän asuu Vermontin osavaltiossa.

Molemmat ovat kampanjoineet kaupungissa aktiivisesti viime päivinä ja luvanneet puolustaa paikallisia arvoja. Kaksikko on todistellut newyorkilaisuuttaan niin paljon, ettei se ole jäänyt keneltäkään epäselväksi. Sanders esimerkiksi kävi ostamassa hotdogin kotikulmillaan ja Clinton matkusti kaupungin kuuluisalla metrolla.

– Olen erittäin ylpeä siitä, että synnyin New Yorkissa, Sanders sanoi.

Clinton puolestaan vakuutti käyneensä osavaltion joka kolkassa. 

– Uskon tuntevani tämän osavaltion huomattavasti Sandersia paremmin.  

Trump selvä suosikki  

Myös republikaanien ehdokaskisaa johtava miljardööri Donald Trump on kotoisin New Yorkista. Hän vietti lapsuutensa Queensissä 23-kerroksisessa lukaalissa, kunnes kasvoi isoksi ja aloitti pyörittää omaa liiketoimintaa isältään saamillaan rahoilla. Hänen kiinteistöbisneksensä kasvoi lopulta mammutiksi, johon kuuluu niin luksusasuntoja Manhattanilla, kasinoita ja golfkenttiä.

– Rakastan tätä kaupunkia ja rakastan näitä ihmisiä, he ovat minun ihmisiäni, Trump sanoi.  

Trumpilla on republikaanien kisassa valtakunnallisesti noin 40 prosentin kannatus, kun hänen vaarallisin vastustajansa Texasin senaattori Ted Cruz on 30 prosentissa. Ohion senaattorin John Kasichin kannatus on noin 20 prosenttia.

RealClearPoliticsin mielipidemittauksen mukaan Trump on selvä ennakkosuosikki kotikentällään New Yorkissa 53 prosentin kannatuksella. Selvä voitto New Yorkissa auttaisi merkittävästi Trumpin kampanjaa. Muuten on aivan mahdollista, ettei Trump saa kasaan ehdokkuuteen vaadittavaa enemmistöä puoluekokousedustajista. Tällöin republikaanien ehdokas valittaisiin vasta kesän puoluekokouksessa.

2:44

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.