Tärkeä muistutus lemmikinomistajille: Älä anna koiralle suklaata!

Joulun aikaan pöydät notkuvat herkuista, ja tämä herättelee myös perheen lemmikit apajille. Muista kuitenkin varmistaa, ettei koira pääse missään nimessä käsiksi suklaaseen – suklaa on koiralle vaarallista.

Tiesitkö, että suklaa on vaarallista koiralle – varsinkin suurina määrinä nautittuna? Jos koiran henkikulta on kallis, pidä suklaakonvehdit, -rasiat ja muut leivonnaiset visusti poissa koiran ulottuvilta.

Suklaan makea, rasvainen maku, tuoksu sekä koostumus houkuttelee koiria, ja  tilaisuuden tullen ne ahmivat suklaata suuriakin määriä – vaikka suklaa on koiralle myrkyllistä.

Muista! Suklaa on myös kissoille myrkkyä. Kissat eivät tosin ole yhtä persoja makealle, kuin koirat.

Koirat ovat hyvin persoja makealle, joten varmista, ettei kukaan anna kerjäävälle koiralle makupalaksi suklaata. Älä myöskään pidä suklaata esimerkiksi olohuoneen pöydällä tai muilla matalilla tasoilla, johon koiran kuono voi yltää.

Mitä tummempaa suklaata, sen vaarallisempaa se on

Suklaa sisältää teobromiinia ja kofeiinia, jotka ovat koiralle myrkyllisiä. Teobromiinia löytyy myös kaakaopavuista, teestä ja kolajuomista, mutta todennäköisin myrkytyksen aiheuttaja koiralle on suklaa, jota on makeisissa tai leivonnaisissa.

Mitä enemmän suklaassa on kaakaota, sitä enemmän siinä on teobromiinia. Toisin sanoen mitä tummempaa suklaa on, sitä vaarallisempaa se koiralle on. Esimerkiksi kymmenen kiloa painava koira saa myrkytysoireita, jos se syö levyn taloussuklaata.

Suklaamyrkytyksen ennaltaehkäisyksi pidä suklaarasiat, suklaakonvehdit ja leivonnassa käytettävät suklaat ja kaakaotuotteet lemmikkien ulottumattomissa.

Koiran koko vaikuttaa

  • Koirille hengenvaarallinen määrä teobromiinia on noin 300 milligrammaa. Grammassa tummaa suklaata on 5–15 milligrammaa teobromiinia.
  • Iso koira pystyy nauttimaan paljon suuremman määrän suklaata verrattunua pieneen koiraan, ennen kuin se alkaa oireilemaan. Oireet voivat tulla hieman viiveellä, noin 6–12 tunnin tai jopa päivien jälkeen suklaan syömisestä.
  • Jos 10 kiloa painava koira syö levyn taloussuklaata, se saa myrkytysoireita.
  • Jos pienikokoinen koira syö rasiallisen suklaata, vie se välittömästi eläinlääkäriin.
  • Jos kyseessä on mikä tahansa määrä tummaa tai kitkerää suklaata, älä ota riskiä – vie lemmikki heti hoitoon!
  • Tumman suklaan korkean teobromiinimäärän vuoksi jo hyvin pieni määrä on hengenvaarallista: vain 25 grammaa saattaa olla tarpeeksi 20 kiloisen painavan koiran myrkytykseen.

Myrkytyksen oireet

Teobromiini vaikuttaa koiran keskus- ja ääreishermostoon, sydämeen, verisuonistoon ja ruoansulatuskanavaan. Teobromiinin sietokyky on yksilöllistä.

Suklaamyrkytyksen oireet alkavat noin 6–12 tunnin kuluttua suklaan syömisestä. Osa oireista voi tosin alkaa vasta 1–3 vuorokauden viiveellä, koska suklaa imeytyy hitaasti lemmikin elimistössä.

Ensimmäisiä myrkytyksenoireita ovat horjuminen, oksentelu, mahakipu, ripuli ja lisääntynyt nesteen juominen sekä virtsaaminen.

Oireiden pahentuessa ja vakavissa myrkytystiloissa esiintyy levottomuutta, liikkumisvaikeuksia, sydämen nopealyöntisyyttä, lihasnykäyksiä, kouristeluja, ja lopulta tajuttomuutta.

Sydämen rytmihäiriöt ja hengityksen lamaantuminen voivat johtaa lemmikin kuolemaan.

Myrkyllinen annos teobromiinia koiralle on noin 100–300mg/kg.

Myrkyllinen määrä:

– taloussuklaata 25g / kg (eli suklaalevy / 10kg)
– tummaa suklaata 100g / kg
– maitosuklaata: 1 levy / kg


Söikö koira suklaata? Toimi näin!

Myrkytysepäilyssä ja oireiden ilmetessä on syytä ottaa heti yhteyttä eläinlääkäriin. Eläinlääkäri saattaa kysyä lemmikkisi kokoa ja painoa, syödyn suklaan olomuotoa ja määrää, ja kuinka kauan tapahtuneesta on aikaa.

Jos eläinlääkäri käskee sinua tuomaan lemmikkisi lääkäriin, älä viipyile. Suklaan aiheuttamaan myrkytykseen ei ole olemassa vastalääkettä.

Yleinen hoitokeino teobromiinimyrkytykseen on pistää koira oksentamaan kahden tunnin sisällä suklaan syömisestä. Kotioloissa oksennuttamista voi yrittää suolan avulla. Pyörittele kämmenelläsi pienestä määrästä suolaa ja parista tipasta vettä tehty pallo ja työnnä suolapallo mahdollisimman syvälle koiran nieluun. Tämä laukaisee useimmiten oksennusrefleksin. Jos ei, vie koira suosiolla lääkäriin.


Jos koira kuitenkin pääsee vahingossa nappaamaan palasen maitosuklaata tai joulukonvehdin, ei syytä paniikkiin. Maitosuklaan ei uskota pieninä määrinä aiheuttavan myrkytystä, mutta se voi aiheuttaa koirakaverille pahoinvointia, masukipua ja ripulia.

Katso lisää koiravinkkejä:

Koirat kovilla uudenvuoden rakettien paukkeessa 11:27

Lähteet: Elainlaakariin.fi, Hillspet.fi, Tieku.fi, Petmd.com,Kennelliitto.fi, Elainlaakariasemaakuutti.fi, Eläinklinikka Tassuasema

Lue myös:

    Uusimmat