Mainos

Tarja Halosen suomenhevonen hurmasi sotaveteraanit: "Sodassa hevoset olivat arkoja ja vauhkoja – tämä on kaunis katsella"

1:49

Veteraani- ja eläinviikko huipentui eilen Somerolla, kun presidentti Tarja Halosen omistama suomenhevonen Ypäjä Tarja saapui tervehtimään sotaveteraaneja.

94-vuotias sotaveteraani Veikko Mäkinen muistelee, kuinka hän sota-aikana lääkintäaliupseerina ollessaan haki hevosilla kuivia honkapuita. Mäkinen meneekin innokkaasti silittelemään hevosen turpaa.

– Ypäjä Tarja on oikein hyvännäköinen ja hyväntuntuinen työhevonen. Se tuo mieleeni hyviä ja huonoja muistoja omistamistani hevosista. Meillä oli aikoinaan kolme hevosta ja teimme vielä hevoskauppaakin, muistelee Mäkinen.

93-vuotias Uuno Vikman oli Syvärissa sodan aikana. Hän muistaa, että sodassa hevoset olivat arkoja ja vauhkoja.

– Tämä hevonen on kaunis katsella. On se niin hyvä hevonen, olisikohan se pysynyt noin kauniina, jos se olisi vetohevosena, Vikman pohtii.

– Nyt näkyy lihakset ja kaikki, sotaveteraani ihastelee.

Paikalla runsaasti veteraaneja

Lamminniemen Hyvinvointikeskuksessa on parikymmentä sotaveteraania, joista peräti kolme täyttää ensi vuonna sata vuotta.

Veteraanien keski-ikä on jo 95 vuotta.

– Hevosta on kovasti odotettu täällä ja kun hevonen tuli, sillä oli paljon rapsuttajia. Kaikki ovat kovasti kehuneet ja monet ovat vanhoja hevosmiehiä, joten heti se silmään pistää, kun on hieno yksilö, sanoo hallintopäällikkö Miia Kuhanen Lamminniemen hyvinvointikeskuksesta.

Kuhasen mukaan yksi kovimmista hevosmiehistä, lähes satavuotias veteraani, oli niin liikuttunut hevosen vierailusta, että hän ei pystynyt tulemaan edes pihalle katsomaan tammaa.

"Presidentti Tarja tykkää hevosestaan"

Valtiomiehillä on perinteisesti ollut oma hevonen Ypäjällä. Presidentti Halonen sai omansa lahjoituksena vuonna 2004.

Ypäjältä hevosen Lammin hyvinvointikeskukseen tuoneen Jari Ansion mukaan hevonen on jo tottunut runsaaseen mediahuomioon.

– Ypäjä Tarjasta ei tullut ravuria, vaikka sen isä on kuuluisa ravuri ja äidin puolella on myös juoksijoita. Mutta tamma on käypä kaikkeen muuhun kuten ratsastukseen ja kaikilla vehkeillä ajamiseen. Sillä on tehty ihan kaikkea, kuvailee Ansio.

Halonen itse on kuvaillut hevosen luonnetta aika itsepäiseksi.

– En tunne tarkemmin Tarja Halosen luonnetta, mutta tämä hevonen on tosi mukava ja rauhallinen. Sen tiedän, että presidentti tykkää hevosestaan ja tykkäys on molemminpuolista. Hevonen tuntee omistajansa ja hörhöttelee, kun näkee presidentin, paljastaa Ansio.

Halonen käy katsomassa hevosta, kun hän kiireiltään ehtii. Ypäjä Tarja synnytti vuonna 2010 orivarsan, joka sai nimekseen Ypäjä Huima.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.