81-vuotias Veikko on ollut vapaaehtoisena hevospaimenena jo 20 vuotta – vahtii 13 orivarsaa: "Niin hienoja, ettei parempaa löydy"

Veikko Hakala, 81, viettää kesänsä hevosten kanssa Hauhon Särkisaaressa 7:14
Katso video: Veikko Hakala, 81, viettää kesänsä hevosten kanssa Hauhon Särkisaaressa.

Hauhon Särkisaaressa sijaitsee Hämeen hevosjalostusliiton varsalaidun, missä laiduntaa tänäkin kesänä lauma nuoria orivarsoja.

Tallissa vietetyn talven jälkeen orit laiduntavat nyt upeissa luonnonmaisemissa ja opettelevat muun muassa löytämään paikkansa laumassa ja ravaamaan.

Oreja on yhteensä 13 ja ne ovat 1- ja 2-vuotiaita.

Hevospaimen Veikko Hakalatuntee näiden orien sielunelämän paremmin kuin kukaan. Hän vahtii hevosia yhdessä muiden vapaaehtoisten kanssa.

Hän on kouluttanut hevosia Särkisaaressa noin 20 vuotta. Nämä nuoret orit ovat hänen mukaansa parhaat hevoset, mitä hänen opissaan on koskaan ollut.

– Nämä ovat erikoisia. Nämä ovat niin kilttejä ja hienoja hevosia, ettei parempaa löydy. Ne ovat lauma, eivät pureskele toisiaan, niillä on harjat ja hännät. Usein hevoset repivät harjat pois ja purevat toisiaan, mutta nämä eivät tee sitä, Hakala sanoo.

Nuoret hevoset ovat täynnä energiaa. Lauman keskellä täytyy liikkua rauhakseen, jotteivät orit pillastu.

Laumassa on potentiaalisia tulevia ravihevosia, ratsu- ja kouluhevosia sekä käyttöhevosia. Yhtä lukuun ottamatta kaikki ovat rodultaan suomenhevosia.

– Nämä ovat hyviä hevosia, varmaan ravureita. Tässäkin esimerkiksi on sellainen, hyvät jalat, Hakala arvioi silmämääräisesti.

Särkisaaressa pienessä mökissä majaileva Hakala viettää päivänsä ulkoillen hevosten kanssa, rupatellen ja kertoen elämästä.

Vaikka hän toisinaan piipahtaa kotonaan, käy hän katsomassa hevosia päivittäin.

– En minä kauaa ole poissa koskaan. Kun koskaan ei tiedä, mitä näille hevosille tapahtuu, on hyvä, että joka päivä nähdään.

Lue myös:

    Uusimmat