Mainos

Tarasti esittää pelastuslaitoksien vähentämistä

Selvitysmies Lauri Tarasti esittää, että pelastustoiminnan tehtävät siirretään maakunnille ja pelastuslaitosten määrä lasketaan kahteentoista.

Nykyisin niitä on 22. Pelastusasemien verkostoon esitys ei vaikuttaisi.  

Tarasti luovutti selvityksensä valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon yhteensovituksesta kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläiselle (kesk.).

Selvityksessä ehdotetaan, miten maakuntien liittojen ja ely-keskusten tehtävät jakautuisivat 18 itsehallintoalueen ja valtion kesken itsehallintouudistuksessa.  
Itsehallintoalueiden hoidettavaksi aiotaan osoittaa pelastustoimen tehtävät, maakuntien liittojen tehtävät, ely-keskusten alueiden ja elinkeinoelämän kehittämistehtävät sekä ympäristöterveydenhuolto.  

Erilaisten rahastojen hallintoa siirretään maakuntien päätösvaltaan. Myös rakennusvalvonnan järjestämisvastuu siirtyy maakuntiin, mutta kunnat voivat ilmoittaa hoitavansa rakennusvalvonnan itse.  

Pääkaupunkiseudulla toteututaan yhteinen yleiskaava Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kesken.  

Selvitys ei koske sosiaali- ja terveyspalveluja eikä rahoitusjärjestelyjä.  

Vehviläinen piti Tarastin selvitystä hyvänä pohjana päätöksenteolle. Ehdotettuja tehtäväsiirtoja pitää vielä selvittää tarkemmin.  

– On tärkeää, että myös maakuntia itseään kuullaan siirrettävien tehtävien osalta. Esimerkkinä otan, että jos jonkun maakunnan kaikki kunnat haluavat, että maakunta ottaisi ammatillisen koulutuksen järjestettäväkseen, sen pitäisi olla mahdollista, Vehviläinen sanoo.  

Vehviläisen mielestä hallituksen on vastattava erityisesti neljään kysymykseen: miten turvataan maakuntien aito itsehallinto, mikä on maakuntien ja kuntien välinen suhde sekä miten maakuntien rahoitus ja omaisuusjärjestelyt toteutetaan.  

Hallituksen tavoite on saada päälait sote- ja maakuntauudistuksista lausuntokierrokselle huhtikuussa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.