Maakunnat saavat vastuulleen myös pelastustoimen ja ensihoidon – päätöksille kritiikkiä

Sote-uudistus nytkähti eteenpäin – maakuntaveroa ei tule 1:57

Kansalaisten julkisia palveluja aiotaan jatkossa järjestää kolmiportaisella mallilla. Uudet 18 maakuntaa ovat saamassa vastuulleen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisen ja myös pelastustoimen.

Pääkaupunkiseutu valmistelee omaa sote-esitystä

Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen valmistelevat yhteistä ehdotusta siitä, miten sosiaali- ja terveydenhuollon ja aluehallinnon uudistaminen toteutettaisiin pääkaupunkiseudulla. Kaupungit kertoivat suunnitelmistaan yhteisessä tiedotteessaan. 

Hallitus on ilmoittanut olevansa valmis harkitsemaan pääkaupunkiseudulle erillisratkaisua, jos kaupungit tekevät yhteisen ehdotuksen. Hallituksen keskiviikkona julkaistussa linjauksessa todettiin, että seudun väestökeskittymä poikkeaa muusta maasta olosuhteiltaan ja tarpeiltaan. 

Pääkaupunkiseudun kaupunginjohtajat kokoontuvat torstaina sopimaan ehdotuksen jatkovalmistelusta. 

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) sanoi keskiviikkona, että uudistuksessa kootaan hallintoa merkittävästi yhteen. Jo yksin sote-palvelujen järjestäjien määrä tippuu nykyisestä liki 200:sta 18:aan.

Maakunnat aiotaan koota viiteen yhteistyöalueeseen, jotka perustetaan nykyisten erityisvastuualueiden pohjalta. Joka yhteistyöalueella on yliopistollinen sairaala - Helsingissä, Tampereella, Turussa, Kuopiossa ja Oulussa.

Hallitus linjasi, että pelastustoimen ja ensihoidon järjestäminen tulee yliopistollista sairaalaa ylläpitävän maakunnan tehtäväksi. Alueellisia pelastuslaitoksia on nyt 22. Kaikki maakunnat hoitavat pelastustoimeen kuuluvia tehtäviä ja rahoittavat järjestämistä.

Maakuntien tehtävänä olisi lisäksi muun muassa ohjata alueiden käyttöä ja rakentamista sekä huolehtia ympäristöterveydenhuollosta ja elintarvikevalvonnasta.

Ely-keskukset ja TE-toimistot lakkautetaan, ja niiden palvelujen järjestämisvastuu siirtyy maakunnille.

Valtio pitää edelleen otteensa

Valtioneuvosto haluaa valvoa maakuntien tekemisiä erityisesti sote-asioissa. Se muun muassa vahtii, että sote-palvelutuotanto on kyllin monipuolista. Maakunnalta voidaan pyytää selvitystä, jos tuotantoa ei ole riittävän paljon annettu myös yksityisen ja kolmannen sektorin vastuulle. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos saa sote-asioissa uuden asiantuntija- ja ohjausroolin.

Nykyisestä kuudesta aluehallintovirastosta aiotaan tehdä yksi valtakunnallinen virasto, joka ottaa hoitaakseen muun muassa ympäristöluvat ja luonnonsuojelun. Se toimisi alueellisissa yksiköissä tai toimipisteissä. Henkilöstöä ei siis keskitetä yhteen toimipisteeseen.

Ammatillinen koulutus säilyy kunnilla

Kunnat vastaisivat jatkossakin lähipalveluista kuten kouluista, kirjastoista, kaavoituksesta ja vapaa-ajan palveluista. 

Kuntien vastuulle on jäämässä myös työllisyyden hoito.

"Enemmän huolestuttavia kysymyksiä kuin selventäviä vastauksia" 

– Sipilän hallituksen sote-linjaukset herättävät enemmän huolestuttavia kysymyksiä kuin selventäviä vastauksia. Onko hallituksen tavoitteena luoda Suomeen 18 sote- vai attendo-aluetta? (SDP:n kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Tuula Haatainen

– Hallituksen olisi ehdottomasti ryhdyttävä konkreettisiin toimiin, että alueellinen tasa-arvo palveluiden saatavuudessa varmistuu. On huolehdittava etukäteen siitä, etteivät terveyserot uudistuksen myötä kasva, kuten Ruotsissa on alueittain käynyt. (vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen

– Uudistuksen valmisteluun, vaikutusten arviointiin ja lisäselvityksiin on varattava riittävästi aikaa. Erityisesti kannan huolta siitä, että talouden kestävyyden kannalta olennaisesta menojen kasvun hillinnästä ei ole varmuutta. (Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Juhani Eskola

– Maakuntien tosiasialliset edellytykset päättää toiminnastaan näyttävät heikoilta tämänhetkisten linjausten valossa. (Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio

− Aidon valinnanvapauden avulla pystytään parantamaan palveluiden saatavuutta, sitä kautta purkamaan hoitojonoja ja tuomaan sosiaali- ja terveyspalvelut kaikkien ulottuville. (Lääkäripalveluyritysten toiminnanjohtaja Ismo Partanen)


Lue myös:

    Uusimmat