Mainos

"70 000 asukkaan Keski-Pohjanmaata ja 1,6 miljoonan asukkaan Uuttamaata ei voi pistää samaan muottiin"

Kunnissa halutaan, että kuntien ja maakuntien erilaisuus otetaan huomioon itsehallintouudistuksessa. Hallitus aikoo tehdä lähiviikkoina isot ratkaisut sote-uudistuksesta ja itsehallintoalueista, muun muassa tehtäväjaosta kuntien ja maakuntien välillä.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen muistuttaa, että jo uusien itsehallintoalueiden väkiluvuissa on isoja eroja. Koskinen sanoo, että 70 000 asukkaan Keski-Pohjanmaata ja 1,6 miljoonan asukkaan Uuttamaata ei voi pistää samaan muottiin. Kuntaliiton mielestä tehtäviä pitää pystyä joustavasti siirtämään kunnista itsehallintoalueille ja päinvastoin. Koskinen sanoo, että esimerkiksi pieni kunta voisi halutessaan siirtää vastuun ammatillisesta koulutuksesta maakunnalle, ja Uudellamaalla olisi järkevää järjestää joukkoliikenne niin kuin se on tällä hetkellä järjestetty.

0:53

Isot ratkaisut lähiviikkoina

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) sanoo, että hallituksen esitysten sote-järjestämislaista ja maakuntalaista on oltava valmiita lausuntokierrokselle huhtikuussa. Auki ovat muun muassa kuntien ja maakuntien tehtäväjako sekä maakuntien rahoitus.

Selvityshenkilö Lauri Tarasti antaa tiistaina ehdotuksensa uusien itsehallintoalueiden eli maakuntien tehtävistä.

Ministeri Vehviläinen toivoo, että uudistuksessa voitaisiin ottaa huomioon maakuntien erilaisuus. Hän sanoo, että maakuntien pitää olla aidosti itsehallinnollisia eikä valtion aluehallinnon jatkeita.

Kuntien rooli mullistuu, kun vastuu sote-palveluista siirtyy maakunnille. Kuntiin jäävät muun muassa koulutus, varhaiskasvatus ja kaavoitustehtävät.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.