Tappavia opioideja sekoitetaan salaa muihin huumeisiin Suomessakin – erittäin pieni annos lamaa hengityksen

Suomessakin on havaittu vaarallisia voimakkaita opioideja, ja aineet on liitetty myös eräisiin kuolemantapauksiin. Havainnot esimerkiksi äärimmäisen voimakkaasta karfentaniilista ovat onneksi vielä satunnaisia, vaikka jo Suomenlahden toisella puolella tilanne on toinen.

Karfentaniili on vahvimpia tunnettuja opioideja. Se on noin 10 000 kertaa morfiinia voimakkaampaa ja jo muutama mikrogramma eli gramman miljoonasosa riittäisi ihmisen kivunlievitykseen. Huumausaineeksi vuonna 2017 luokiteltua ainetta käytetään suurten eläinten tainnutukseen.

Ylitarkastaja Katja Pihlainen Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeasta kertoo, että karfentaniilia havaitaan Suomessa satunnaisesti, mutta tilannetta seurataan aktiivisesti. Tämä on tarpeen jo sen vuoksi, että Virossa karfentaniilia ja muita vahvoja opioideja tavataan huomattavasti useammin.

– Viro on tosiaan hieman erityinen näiden fentanyylien suhteen, siellä on jo pidempi historia fentanyylin väärinkäytölle. Nyt karfentaniili on tullut siihen päälle. Kyseessä on enemmän järjestäytyneestä toiminnasta kuin muualla Euroopassa on ainakaan tiedossa, Pihlainen kertoo sähköpostitse.

Euroopassa karfentaniilia on havaittu jo yli kymmenessä maassa. Aine saapuu yleisimmin Kiinasta, jossa se on luokiteltu huumausaineeksi.

– Karfentaniili tullaan luokittelemaan myös EU:ssa huumausaineeksi, ja myös kansainvälisissä sopimuksissa. Hyvin monet maat ovat aineen jo kansallisesti luokitelleet, Pihlainen kertoo.

Suomessakin yhdistetty kuolemantapauksiin

Sen lisäksi että voimakkaita opioideja havaitaan aiempaa useammin eri puolilla maailmaa, niitä yhä useammin myydään muina aineina.

Merkittävässä osassa takavarikkoja ja kuolemantapauksia ainetta on esimerkiksi sekoitettu heroiiniin tai muihin fentanyyleihin.

– Erityisesti huolestuttavaa on, jos opioideja laitetaan sellaisiin huumausaine-eriin, joiden käyttötapa ja vaikutusmekanismi on tavoitteeltaan toisenlaista kuin opioidien, Pihlainen kertoo.

Karfentaniilia on havaittu esimerkiksi sekoitetun kokaiiniin.

– Käyttäjiä vailla minkäänlaista opioidien sietokykyä saattaa altistua vaarallisille annoksille tietämättään. Tämä on aina ongelmallista, kun kyseessä on näinkin pienin annoksin hengitystä lamaava aine. Onneksi havainnot ovat Euroopassa olleet vielä hyvin vähäisiä, Pihlainen kertoo.

Suomessakin on havaittu kuolemantapausten yhteydessä karfentaniilia tänä ja viime vuonna. Kuitenkin vasta myöhemmin selviää, ovatko kuolemat aiheutuneet kyseisestä aineesta.

Viranomaisten käytettävä suojavälineitä

Mediassa on kerrottu, että karfentaniilin kaltainen erittäin vahva opioidi saattaa aiheuttaa myrkytyksen pelkällä ihokosketuksella. Pihlainen toppuuttelee huolta.

– Karfentaniili ei suoriltaan imeydy salamannopeasti jauhemuotoisena iholta. Kyllä näitäkin aineita voi käsitellä, vaikka vaarattomia ne eivät toki ole, hän toteaa.

– Turvallinen työskentely on täysin mahdollista, riskeistä täytyy vain olla tietoinen.

Aine imeytyy tehokkaasti limakalvoilta ja esimerkiksi hengitettäessä, minkä takia aineen asianmukainen käsittely ja siltä suojautuminen on tärkeää.

Rutiininomaisesti suositellaan käytettäväksi suojakäsineitä, pitkiä hihoja ja hengityssuojainta, jos käsiteltävänä epäillään olevan hyvin vahvoja opioideja.

– Iho tulee huuhdella haalealla vedellä käsittelyn tai altistuksen jälkeen eikä alkoholipohjaisia käsihuuhteita suositella, koska ne edistävät näiden aineiden imeytymistä, Pihlainen kertoo.

Lue myös:

    Uusimmat