Tappava vaara vaanii jo keväänkin iltahämärässä: "Ovat syystä siellä, mihin niitä on asetettu"

Ei herkille: Tällaista peurakolarivideota et ole ennen nähnyt 0:16
Ei herkille: Tällaista peurakolarivideota et ole ennen nähnyt. Klaukkalassa rysähti maanantaiaamuna 11.5.2020 pahannäköisesti, mutta henkilövahingoilta tiettävästi vältyttiin.

Liikenneturva muistuttaa, että peurat ja kauriit sekä ylivuotiset hirvenvasat ovat jälleen liikkeellä. Varoitusten huomiointi, riittävän alhainen ajonopeus sekä ajamiseen keskittyminen ovat kuljettajan tärkeimpiä keinoja hirvieläinonnettomuuksien välttämiseksi myös loppukeväästä.

Liikenneturvan mukaan hirvieläinkolarien riski kasvaa selvästi toukokuusta lähtien.

Tyypillisimmin liikenneturvallisuutta vaarantavat aiheuttavat peurat ja kauriit, mutta kaikkein vaarallisimpia tienkäyttäjien kannalta ovat hirviemojen karkottamat ylivuotiset vasat, jotka eivät ole vielä tottuneet liikkumaan yksin.

Koska kuljettaja ei voi millään tavalla vaikuttaa siihen, loikkaako hänen eteensä hirvieläin, on hänen pidettävä omalla toiminnallaan huoli siitä, että niin tapahtuessa hänellä on valmiudet toimia turvallisesti ja tilanteen edellyttämällä tavalla.

Avainasemassa ovat:

 • Riittävän alhainen ajonopeus
 • Varoitusten huomiointi
 • Ajamiseen keskittyminen
 • Tehokas valojen käyttö ja havainnointi

Ole tarkkana hirviaidan alkaessa tai päättyessä

Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara muistuttaa tiedotteessa, että hirvieläinkolarin riski on erityisen suuri niillä alueilla, joilla riista-aidat alkavat ja päättyvät.

Hirvieläinonnettomuudet ajoittuvat usein auringonlaskun tietämille, ja valtaosa kolareista onkin sattunut pimeällä tai hämärällä.

– Hirvistä tai kauriseläimistä varoittavat liikennemerkit ovat syystä siellä, mihin niitä on asetettu. Nopeuden alentaminen vähintään varoitusmerkin vaikutusalueella ei pidennä matkan kokonaiskestoa juurikaan, mutta sillä voi olla ratkaiseva merkitys onnettomuuden välttämiseksi, Elovaara kannustaa.

Toimi näin, jos joudut riistaonnettomuuteen

 • Varoita muuta liikennettä
 • Huolehdi loukkaantuneista
 • Soita hätänumeroon 112
 • Anna riittävä paikkakuvaus tai tee hätäpuhelu 112 Suomi -sovelluksella
 • Merkitse onnettomuuspaikka

Lähde: Liikenneturva

Lue myös:

  Uusimmat