Tapakouluttajan juhlavinkit valmistuville: Maalaisjärki riittää pitkälle

Maailma on muuttunut epämuodollisemmaksi, mutta hyvät tavat tulisi silti säilyttää, sanoo tapakouluttaja Anja-Kristina Wind. Ammattilainen neuvoo, kuinka selviät kevään valmistujaisjuhlista moitteetta.

Juhlien järjestäjä päättää, kuinka rennosti kevään valmistujaisjuhlia vietetään. Rentous ei kuitenkaan tarkoita samaa asiaa kuin huono käytös.

– Maailma muuttuu jatkuvasti, mutta minä itse -ajattelu ei ole hyvää käytöstä. On hyvä muistaa, että on myös olemassa se vastapuoli, tapakouluttaja Anja-Kristina Wind muistuttaa.

Wind on pitänyt tuleville ylioppilaille tapakoulutusta ja tietää, että suurin osa nuorista osaa käyttäytyä moitteetta. Suurimmat juhlamokat liittyvät yleensä pukeutumiseen.

– Liian usein tyttöjen näkee esiintyvän valmistujaisjuhlissa spagettiolkaimissa, vaikka olkapäiden tulisi olla peitetyt.

Wind on seurannut valmistujaisjuhlia eri puolilla Suomea.

– Jostain syystä pääkaupunkiseudulla pukeutumisasiat hallitaan muuta maata paremmin, Wind sanoo.

Pukeutumismokissa on usein kysymys keskustelun puutteesta. Jos tytöt puhuisivat enemmän vaatevalinnoistaan ystävien kesken, virhevalintoja tehtäisiin vähemmän, Wind arvelee.

Lähetä kutsu postitse

Kutsujen järjestäjä saa viime kädessä päättää, kuinka rennoista juhlista on kysymys. Kutsukortissa tulisi ilmoittaa pukukoodi, se mihin aikaan juhlat järjestetään ja viimeinen ilmoittautumispäivä juhlaan.

– Vastauspyyntöön on kohteliasta vastata aina, vaikka ei pääsisikään osallistumaan, Wind muistuttaa.

Valmistujaisjuhla on arvokas tilaisuus, joten kutsuksi ei riitä sähköposti tai puhelinsoitto.

– Kutsu tulisi lähettää oikealla postimerkillä varustettuna, frankeeraus ei käy, Wind sanoo.

Säästä saa puhua

Onnistuneet juhlat syntyvät muut huomioon ottavasta ilmapiiristä, joka koostuu tyylikkään pukeutumisen lisäksi kohteliaasta keskustelusta.

– On hyvä esittäytyä kaikille juhlavieraille, ellei kyseessä ole isot juhlat. Kannattaa ottaa rohkeasti kontaktia muihin. Sää, juhlittava henkilö ja juhlapöytä ovat helppoja keskustelunaloituksia. Siitä se lähtee, Wind kannustaa.

Juhlien jälkeen juhlakalun on syytä kiittää juhlavieraita. Tälläkään kertaa tekstiviesti ei ole oikea tapa muistaa osallistuneita.

– Valmistujaisjuhla on ikimuistoinen tilaisuus. Kukin valitkoon oman tapansa, mutta kuvallinen kiitoskortti on perinteinen vaihtoehto, Wind sanoo.

Hyvät juhlat syntyvät perusasioista. Maalaisjärjestä on usein enemmän hyötyä kuin tiukkojen etikettisääntöjen noudattamisesta.

– On olemassa niin monta mielipidettä oikeasta juhlakäyttäytymisestä kuin on ihmisiäkin. Toisten huomioon ottaminen riittää kuitenkin pitkälle, Wind sanoo.

Lue myös:

AVA, Maarit Rasi

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja