Tapaamisoikeus isovanhemmille? Lakiuudistukseen voi ottaa nyt kantaa verkkokeskustelussa

Jokainen meistä voi ottaa kantaa lapsenhuoltolain uudistamiseen oikeusministeriön käynnistämän verkkokeskustelun kautta. 

Oikeusministeriö käynnisti tammikuussa 2016 lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan lainsäädännön uudistushankkeen. Nyt ministeriö pyytää kansalaisilta näkemyksiä ja kannanottoja, joita on tarkoitus hyödyntää hankkeen jatkovalmisteluissa. Maanantaina alkaneeseen verkkokeskusteluun valitut teemat ovat alustavia ehdotuksia siitä, mihin suuntaan uudistuksessa olisi mahdollista edetä.

Keskustelunaiheet koskevat muun muassa lapsen asumista, tapaamisoikeutta sekä lapsen mielipiteen huomioon ottamista, kun vanhemmat avioeron yhteydessä sopivat lapsen huoltoon liittyvistä järjestelyistä. Verkkokeskustelu on auki 8. toukokuuta saakka.

Tapaamisoikeus läheisille

Oikeusministeriö ehdottaa, että lapsen tapaamisoikeus voitaisiin vahvistaa myös lapsen ja isovanhemman tai muun sellaisen henkilön välille, jonka kanssa lapsella on ollut läheinen suhde. Positiivisena puolena esitetään lapsen suhteiden säilyttäminen läheisiin myös eron jälkeen. Huonona puolena esitetään, että tapaamisoikeus hankaloittaisi lapsen arkea. 

Useat asiaa kommentoineet ovat olleet ehdotusta vastaan. Kommenttien mukaan uutta sääntelyä ei tarvita, sillä tapaamiset läheisten kanssa toteutuvat parhaiten ilman viranomaisen määräystä. Isovanhempien ja lasten tapaamisoikeus ei saisi kommentoijien mukaan mennä vanhempien harkinnan ohitse.

Eräs kommentoija pohtii myös sitä, ajetaanko ehdotuksella isovanhempien vai lasten etua. 

Lapsen mielipide huomioon

Ehdotuksessa esitetään, että lapsen mielipide otettaisiin huomioon lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta sovittaessa. Kansainvälisissä normeissa ja lapsenhuoltolaissa edellytetään, että lapsi saa ilmaista näkemyksensä kaikissa häntä koskevissa asioissa, mutta tätä sääntöä ei aina noudateta. 

Jotta lapsen ääni tulisi kuulluksi, olisi tarpeen täsmentää vanhempien vastuuta lapsen mielipiteen selvittämiseen sopimuksenteon yhteydessä. Vasta-argumenttina esitetään, että lisäsääntely ei vaikuttaisi vanhempien toimintatapoihin.

Kommentoijien mukaan lasta olisi ehdottomasti kuunneltava ja hänen mielipidettänsä kunnioitettava huoltajuuksista ja tapaamisista sovittaessa. Useat kuitenkin epäilevät ratkaisun löytymistä tämän ehdotuksen myötä. 

Lapsenhuoltolain terävöittäminen

Yksi ehdotus esittää, että lapsenhuoltolakia terävöitettäisiin vieraannuttamis- ja huoltokiusaamistapauksissa. 

Ehdotus perustuu siihen, että on tullut esille tapauksia, joissa huoltopäätöstä ei noudateta tai joissa vanhempi pyrkii vaikeuttamaan lapsen ja toisen vanhemman välistä yhteyttä. Ehdotuksen mukaan olisi lapsen edun mukaista, että molemmat vanhemmat sitoutuvat huoltoratkaisujen noudattamiseen ja tapaamisten edistämiseen. Velvollisuuden katsotaan kuitenkin jo sisältyvän nykyiseen lakiin.

Useat kommentit kannattavat ehdotusta. Kommentoijien mukaan tarkennuksia tarvitaan, sillä monet eivät halua noudattaa nykyistä lainsäädäntöä. 

Erään kommentoijan mukaan vieraannuttaminen koskettaa lasta laajemmin, joten se tulisi voida kirjata lakiin lapsen edun vastaiseksi toiminnaksi. Huolto- ja tapaamispäätöksen noudattamisen lisäksi huoltajan tai vanhemman tulisi toimia lapsen edun mukaisesti. 

Käy lukemassa lisää kommentteja ja osallistu verkkokeskusteluun osoitteessa vaikuta-lakiin.fi

Lue myös:

    Uusimmat