Äitiyslaki tänään eduskunnan käsittelyssä – naispareille helpotusta byrokratiaan?

Eduskunnassa käsitellään tänään lakialoitetta, jonka mukaan lapsettomuushoitojen kautta lapsen saanut naispari voisi tunnustaa lapsen ilman adoptioprosessia.

– Uskon vakaasti läpimenoon. Tämä on lähinnä tekninen muotoseikka, ei niin periaatteellinen asia kuin avioliittolaki, sanoo aloitteen edustaja Juha Jämsä.

Kansalaisaloite äitiyslaista luovutettiin 9.9.2016 eduskunnan puhemies Maria Lohelalle. Kannatusilmoituksia aloitteella on 55 707. Kansalaisaloite koskee lakia, jossa naisparin lapsen tunnustaminen tapahtuisi isyyden tunnustamista vastaavalla tavalla. Aloitteen tavoite on turvata naisparien lasten oikeudet siten, että parin ei tarvitsisi enää tehdä perheen sisäistä adoptiota, jotta toinenkin äiti olisi virallisesti lapsen vanhempi. 

– Luotan kyllä siihen, että eduskunta ymmärtää asian. Tässähän on kyse normitalkoista, byrokratian vähentämisestä. Nykyisinkin voi hedelmöityshoidoissa lapsen saanut naispari adoptoida lapsen. Me ajamme sitä, että lapsen voisi tunnustaa ilman pitkää ja vaivalloista adoptioprosessia, sanoo Sateenkaariperheiden toiminnanjohtaja Juha Jämsä MTV Uutisille.

MLL: Äitiyslaki parantaisi lapsen oikeusturvaa

Äitiyslain säätämistä tukevat kaikki suuret lapsi- ja perhejärjestöt, mukaan lukien Suomen UNICEF, Pelastakaa Lapset, MLL, Väestöliitto ja Lastensuojelun Keskusliitto. YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen mukaan lapsia ei saa laittaa eriarvoiseen asemaan hänen vanhempiinsa liittyvän syyn johdosta.

Edellisellä hallituskaudella oikeusministeriön työryhmä suositteli, että naisparille hedelmöityshoidoilla syntyvän lapsen juridinen suhde molempiin vanhempiinsa voitaisiin vahvistaa lain nojalla ilman tarvetta perheen sisäiseen adoptioon. Tällainen käytäntö on voimassa kaikissa muissa Pohjoismaissa ja lukuisissa muissa Euroopan maissa.

– Katsomme, että syntyvän lapsen oikeusturva paranisi huomattavasti, jos hänen juridinen suhteensa molempiin vanhempiinsa olisi selvä jo syntymästä lähtien. Nykyisin lapsi saa oikeuden toiseen vanhempaansa vasta, kun perheen sisäinen adoptio on vahvistettu. Tähän voi mennä useita kuukausia, jopa vuosi, kerrotaan Mannerheimin lastensuojeluliiton tuoreessa tiedotteessa.

Malttia keskusteluun

Avioliittolaki on kuumentanut tunteita eduskunnassa moneen kertaan. 

– Tietenkin toivon, että keskustelu suuressa salissa olisi asiallista ja huomioisi sen, että kuulemassa voi olla lapsia, joita tämä asia koskee. Lasten oikeuksistahan tässä on kyse, sanoo Jämsä. 

Asia koskee noin 150 sateenkaariperhettä vuodessa. Luku tiedetään tarkkaan adoptioprosessien takia. Määrä on kuitenkin kasvussa ja jatkossa laki koskisi useampia, kerrotaan Sateenkaariperheiden liitosta.

Juttua tarkennettu klo 13.13. Aloitteen allekirjoittajia 55 707.

Lue myös:

    Uusimmat