Lapsiasiavaltuutettu salaisi alaikäisen rikoksentekijän tiedot pysyvästi – oikeustoimittaja tyrmää: "Onko tällainen yhteiskunnan etu?"

Pankkiryöstäjä Volvo-Markkasen poika Sakke muistelee erikoista lapsuuttaan Rikospaikalle:"Kotona pyöri ammattirikollisia ja tappajia" 9:01
Joskus tie rikosten polulle voi alkaa jo lapsuudestaan. Pankkiryöstäjä Volvo-Markkasen poika Sakke kertoi oman tarinansa.

Lapsiasiavaltuutettu esittää oikeudenkäynnin julkisuutta koskevaan lakiin ja Journalistin ohjeisiin muutoksia, joiden myötä rikoksesta syytetyn tai tuomitun alaikäisen tiedot voitaisiin salata pysyvästi. Valtuutetun mukaan myös rikoksia tehneen lapsen yksityisyyttä on kunnioitettava.

Koska lakimuutoksen tekemiseen kuluu aikaa, valtuutettu kannattaa Journalistin ohjeisiin tehtävää kiireellistä muutosta, joka kieltäisi alaikäisten henkilöllisyyden paljastamisen kaikissa tilanteissa, joissa lapsi on rikoksesta syytettynä tai tuomittuna.

Esityksen taustalla on YK:n lapsen oikeuksien komitean tuore yleiskommentti. Komitea on todennut, että lapsen oikeutta yksityisyyteen tulisi kunnioittaa oikeusprosessin kaikissa vaiheissa.

Komitea esittää, että lasta koskevien ratkaisujen tulisi olla anonyymejä ja ettei alaikäisenä rikoksen tehneiden lasten tietoja tulisi julkaista missään vaiheessa aikuistumisen jälkeenkään. Lapsena tehtyjä rikoksia ei siis saisi julkistaa ihmisen koko elinaikana.

– Lainsäädäntömme ei tällä hetkellä ole linjassa YK:n lapsen oikeuksien komitean yleiskommentin kanssa. Alaikäisten rikoksentekijöiden henkilöllisyyden voi selvittää verrattain helposti, toteaa lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen tiedotteessa.

"Suomalainen media ollut vastuuntuntoista"

Nykymuotoisten Journalistin ohjeiden mukaan alaikäisenä rikoksista tuomitun henkilöllisyyden paljastamisessa on oltava erityisen pidättyväinen.

YK:n lapsen oikeuksien komitea perustelee suositustaan sillä, että julkisuudesta voi seurata leimautumista, josta on haittaa koulutukseen ja työelämään pääsylle, asunnonsaannille ja turvallisuudelle. Lapsiasiavaltuutetun mukaan yli 40 prosenttia miehistä saa nuorena rangaistusmääräyksen ja yli 10 prosenttia tuomion jostakin rikoksesta.

– Suomalainen media on ollut vastuuntuntoista nuoria koskevassa uutisoinnissa. Mediakenttä on kuitenkin sirpaloitunut, ja julkisuus on aiempaa arvaamattomampaa, Pekkarinen sanoo.

"Yhden asian ihmisen esittämä pohtimaton ehdotus"

Oikeustoimittajien hallituksen puheenjohtaja Rami Mäkinen pitää lapsiasiavaltuutetun ehdotusta suorastaan vastuuttomana ja monessa mielessä asiantuntemattomana. Mäkinen sanoo, että Suomessa on jo nyt lainsäädäntö, jota lapsiasiavaltuutettu ehdottaa.

Hän kommentoi asiaa yhdistyksen puheenjohtajana, mutta ei yhdistyksen nimissä, sillä lapsiasiavaltuutetun esitys on niin tuore, ettei kantaa ole yhdistyksessä muodostettu.

– Jos rikosvastuussa olevan ihmisen henkilöllisyys rikosasiassa salataan, puututaan dramaattisella tavalla oikeusjärjestyksen kulmakiviin, jotka on yleisesti demokraattisessa yhteiskunnassa tunnustettu tarpeelliseksi.

Mäkinen sanoo, että jos lapsiasiavaltuutetun ehdotus toteutuisi, esimerkiksi 15 ihmistä ampuneen 17-vuotiaan koulumurhaajan taustat, motiivit ja vaikuttimet salattaisiin.

– Onko tällainen yhteiskunnan etu? Mäkinen kysyy.

– Tämä ehdotus toteutuessaan tarkoittaisi sitä, että meillä voisi olla 15-vuotiaita ihmisiä, jotka tuomitaan vankilaan ilman, että kukaan saisi siitä koskaan tietää, hän jatkaa.

Mäkinen kuvailee, että ehdotus on yhden asian ihmisen esittämä pohtimaton ehdotus, jonka pohjalta ei tule kenenkään tehdä yhtään minkäänlaisia muutoksia oikeudenkäyntien julkisuuslakiin tai Journalistin ohjeisiin.

– Käsitykseni mukaan suomalainen lainsäädäntö ja journalistiset käytännöt jo nykyisellään täyttävät ne ehdot ja edellytykset, mitä YK jäsenvaltioiltaan toivoo, hän sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat